Sigaranın zararları; sadece sağlık açısından değil, sosyal ve ekonomik anlamda da kendini göstermektedir.
Sigaranın Zararları Nelerdir? Nasıl Azaltılır?
Sigaranın yan etkileri saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Günümüzde bu zararlardan arınabilmek için sigarayı bıraktırma hizmetleri verilmektedir. Sigara bırakılmadığı takdirde ölümcül olabilmektedir. Sigara sebebiyle yaşamını yitiren insanların sayısı; terör, trafik ve iş kazası ölümlerinden çok daha fazladır. Sigara içen insanlar, içmeyenlere kıyasla daha erken yaşlanmaktadır. Sigaranın cilt üzerindeki olumsuz etkileri genç yaşta yaşlılık belirtilerinin gözükmesine sebep olmaktadır. Dişlerin sararması, tat alma yetisinin azalması, ses tellerinin hasar görmesi, akciğer hastalıkları ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sigaranın zararları arasında yer almaktadır.
Sigara İçmenin Yan Etkileri Nasıl Temizlenir?
Nikotin bağımlısı kişilerin sigarayı bıraktıktan sonra sigaranın zararlarından arınabilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Çünkü ciğerlerin yenilenmesi ve vücudun sigaranın olumsuz etkilerinden kurtulabilmesi süreç istemektedir. Kişiler bu süreçte akciğerlerini temizleyecek besinler tüketmeye özen göstermelidir. Çiğ olarak tüketilecek sarımsak içeriğindeki kükürt gibi maddeler sebebiyle akciğerleri koruyucu özelliğe sahiptir. Bununla beraber havuç tüketmek de nikotinin vücutta bıraktığı olumsuz etkilerin temizlenmesinde büyük bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Akciğer hücrelerinin işleyişini artıran, nikotin düşmanı meyveler arasında yer alan greyfurt da sigara bırakma sürecinde en çok tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Uzmanlar nikotinin zararlı etkilerini ortadan kaldıran sebzelerin çiğ olarak tüketilmesini önermektedir. Zencefil, meyan kökü, nane ve kekik de akciğer üzerinde olumlu etkilere sahip olması yönüyle düzenli olarak tüketilmelidir.
Sigarada Bulunan Zararlı Maddeler Nelerdir?
Uzmanlar sigaranın içerisinde kanser hastalığını ortaya çıkaracak, kanser yapıcı 4000'den fazla zararlı madde olduğunu söylemektedir. Günümüzde sigarada bulunup da kanserojen olduğu ispatlanan maddeler; toluen, arsenik, benzen, hidrojen siyanid, kadmiyum, propilen glikol ve amonyak maddeleridir. Amonyak tuvalet temizleyicisi, hidrojen siyanür gaz odası zehiri, metanol füze yakıtı, arsenik fare zehiri, naftalin güve kovucu olarak kullanılmaktadır. Bunlar ve daha pek çok insan sağlığına zararlı olan maddeler sigara içerisinde yer almaktadır. Sigara içerisinde bulunan bu maddeler solunum yollarında daralmaya sebep olmakta ve akciğer hastalıklarını artırmaktadır.
Sigarayı Bıraktıran ve Zararlarını Azaltan Bitkiler Nelerdir?
Sigarayı bıraktıran bitkiler, nikotinden kurtulmak isteyen herkes için büyük önem taşımaktadır. Sigaranın bırakıldığı ilk evrelerde kişilerde sinirlilik durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçte sarı kantaron otu tüketmek sigarayı bırakanların psikolojik olarak daha iyi hissetmelerine ve sakin kalmalarına yardımcı olmaktadır. Taze nane tüketmek de kaygıyı ve gerginliği gidererek, sigara yoksunluğu sonucu oluşabilecek baş ağrılarını giderici etkiye sahiptir. Zufa otu olarak bilinen şifalı bitki, sigaranın ciğerlerde oluşturduğu zararlı etkilerin giderilmesinde yardımcıdır. Aslan kuyruğu otu da sigara içme isteği oluştuğunda bu isteğin azaltılmasında etkili bir seçenek olarak bilinmektedir. Sigaranın zararları ancak sigara bırakıldıktan sonra yavaş yavaş vücuttan atılmaktadır.