
İnsan vücuduna birçok fayda sağlayan besinlerden biri olan yer elmasının asıl toprakları Kuzey Amerika olmasına rağmen ülkemizde Şanlıurfa bölgesinde yerin yaklaşık 10 cm altında yetişen bir sebzedir.
Yer Elması Nedir? Nasıl Olur?
Yer elması, elmaya görünüşü veyahut tadıyla bir benzerlik göstermemekle birlikte zeytinyağlı yemeğinden tutun sofraların olmazsa olması salatada çiğ bir şekilde tüketilebilmektedir. Gelişim sürecini tamamlaması 50 haftayı bulabilir. Toprağın üstünde kalan kısmında ay çiçeğine benzeyen, boyu 1 metre uzunluğunda seyreden sarı yaprakları vardır. Patates gibi bir parçası toprağa dikilerek bu parçadan yeni bir yer elması üretilmesi sağlanır. Urfa bölge halkı bu sebzeyi yağda kızartarak da tükettiğini dile getirmektedir.
Yer elması mart ayında ekilir, temmuz gibi çiçek açar, ekim gibi de market ve pazarlarda yerlerini alır. Yer elmasını alırken de dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Domatesin daha kırmızı olanları tatlı olduğu düşünülse de yer elmasında rengin daha açık olması daha taze ve lezzetli olduğu anlamına gelmektedir.
Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?
- Dış görünüşü patatesi, tadı turpa benzeyen bu sebzenin çiğ ve pişmiş şekilde tüketilebileceğini yukarıda anlattık, şimdide sağladığı yararlardan bahsedelim.
- İçeriğindeki oldukça fazla lif miktarı sayesinde uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
- Kan değerlerinizin yükselmesi için de yer elması tüketmenizde fayda var çünkü 100 gramında 3-4 mg demir bulunmaktadır.
- Ayrıca idrar söktürmeye yarayan faydası sayesinde böbreklerinizin sağlığı içinde önemlidir.
- Emzirme döneminde olan annelerde de sütün artmasına yardımcı olur.
Yer Elması Neye İyi Gelir? Zararları Var mı?
Yer elmasının haşlandığı suyla saçlarınızı yıkadığınızda saç diplerini besler, saçı gürleştirir ve parlaklık kazanmasını sağlar. Besin içeriği fazla olmasına rağmen kalori bakımından düşüktür. İçeriğindeki inülin sayesinde kolon kanserine yakalanma riskinizi azaltır. Kilo almamak için yer elması yememiz gerekiyor şöyle ki; insan vücudunda bulunan 7-keto maddesinin 25 yaşından sonra azaldığını söyleyen doktorlar yer elması tüketilerek geri kazanılmasına yardımcı olduğunu ve metabolizmayı hızlandırdığını söylüyorlar. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Fiyatı ise uygundur.
Yer Elması Yemeği Tarifi Nedir?
Yer elmasının yemeğinin nasıl yapıldığına dair birkaç örnek vererek yazımızı noktalayalım. Akşam yemeğiniz için bol vitaminli zeytinyağlı yer elması tarifi vereceğiz. Malzeme olarak; yarım kilo yer elması, birer adet portakal, patates, havuç , kuru soğan, sıkılmış limon suyu, 4 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 çay bardağı su. İşe yer elmalarının kabuklarını soymakla başlayın çünkü bu zor ve zahmetli bir iştir. Ardından soyduğunuz yer elmalarını küçük parçalar halinde doğrayın. Limonlu suda biraz bekletin. Onlar beklerken patates ve soğanları küp halinde doğrayın. Sarımsakları da ekleyerek tencereye koyun. Portakalı sıkın ve içine suyu karıştırarak tencereye dökün. Tuz ve yağı da ekledikten sonra kaynayıncaya altını kısarak iyice özümsenmesi için 15 dakika daha pişirin. Yanına maydanoz dereotu ve defne yaprağı koyarak sevdiklerinize bol vitaminli akşam yemeği sunabilirsiniz.