Atık piller; insan sağlığına zararlı olan birçok madde barındıran, çinko, lityum ve kadmiyum gibi bileşenlere sahip olan bundan dolayı çevreye de büyük zararlar veren ürünlerdir.
Atık Pillerin Çevreye Verdiği Zararlar Nelerdir?
Çevreye ciddi anlamda zarar veren atık piller, pil saklama kutusuna değil de doğaya atıldıkları zaman oldukça büyük tehlike meydana getirmektedir. Bundan dolayı, pil satan yerlerin atık pil saklama kutusu bulundurması gerekmektedir. Atık pillerin zararlarını maddeler halinde yazacak olursak eğer;
- Toprağın kirlenmesine neden olur. Bu atıklar toprağa karışsa bile uzun yıllar boyunca kaybolmazlar. Toprağı hafif hafif zehirlerler ve bunun sonuncunda bitki ve çiçeklerin yetişmesine büyümesine engel olur. Eğer tarladaki toprağa karışırsa ürünlerin verimini düşürür.
- Böcek türlerinden bazıların yok olmasına neden olur. Bazı canlı türleri bu atıklar nedeniyle tehlike altında olmaktadır.
- Pillerin içeriğinde yer alan zehirli maddeler ekolojik dengenin bozulmasına neden olur. Bazı böcekler bunları yiyecek sanarak yer ve sonrasında zehirlenerek ölürler.
- Suların kirlenmesine sebep olabilirler. Hem yer altı hem de yer üst sularının kirlenmesine neden olur. Özelikle içeriğindeki kurşun ve mangan maddeleri sularda hızlı bir şekilde zehirlenme etkisi meydana getirir. Hatta bu maddeler içme suyuna karıştığı zaman isan sağlığını da olumsuz yönde etkiler.
- Canlı yaşamını olumsuz yönde etkileyen atık piller, görüntü kirliliği meydana getirebilir. Çok uzun yıllar boyunca doğadan yok olmadan kalan atık piller ok tehlikelidir.
Çevreye birçok zararı bulunan atık pillerin geri dönüşümü sağlanmadığı zaman canlı yaşamını ve ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyecektir.
Atık Pillerin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
Pil toplama kutularına atılmayan ve geri dönüşüm yapılmayan atık pillerin içindeki maddeler sadece çevreyi değil, insan sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Bunlar şöyledir:
- Kanser hastalıklarına neden olabilir. Solunan ağır karbon ve metallar insan vücuduna direkt olarak etki eder. Bağışıklığı yavaşlatır ve güçsüzleştirir.
- Böbrek ve karaciğer hastalıklarına neden olabilir. İçn organların zarar görmesine ve uzun yıllar boyunca iyileşememesine sebebiyet verir.
- Merkezi sinir sistemi bozukluğu meydana getiren atık piller, sadece toprağa ve suya değil aynı zamanda havaya da karışır. Bu merkezi sinir sistemini bozabilir ve felce sebep olabilir. Unutkanlık gibi hafıza problemlerine neden olabilir. Alzheimer, çocuk felci gibi rahatsızlıklar pil ve benzeri atıklar sonrasında gelişebilir.
Şiddetli baş ağrılarına ve migrene neden olabilen pil atıkları örnekleri, beyin damarlarının genişlemesine ve baş dönmesine sebep olabilir. Ayrıca uyku bozuklukları da oluşturabilir.
Atık Pilleri Ne Yapmalıyız? Nereye Atılır?
Çevreye, insan sağlığına ve ekolojik dengeye olumsuz yönde etkiler sağladığı için atık pil kutusu kullanılmalıdır. Çevremizde pek çok yerde bu kutulardan bulunmaktadır. Pillerinizi kullandıktan sonra asla çevreye ve doğaya bırakmayınız. Okullarda, üniversitelerde, camilerde, marketlerde bu kutulardan rahatlıkla bulabilirsiniz.
Bazı insanlar bu pillerin toprağa gömülünce çevreye zarar vermeyeceğini düşünmektedir. Atık piller nereye atılır diye bakacak olursak bunların yeri toprak değildir. İçeriğindeki zehirli maddeler nedeniyle toprağın verimini düşüren bu pilleri geri dönüşüm için kullanılmak üzere, bu kutulara atılmalıdır. Aksi durumda çevreye zarar verebilirsiniz.
Atık Piller Nasıl Yok Edilir?
Pil geri dönüşüm örnekleri kapsamında atık piller, toplanarak çevreye herhangi bir zarar vermeden yok edilebilir. İnsan ve çevre sağlığı için zararlı olan pil atıklarının oluşmaması için şarj edilebilir pillerden kullanmanız gerekmektedir. Bu şekilde daha az atık meydana gelir. Kullanım ömrü bitmiş olanlar ise aynı şekilde pil toplama kutularına koyulmalıdır.