
Protein ve karbonhidrat bakımından zengin olan bakla, A, B, C ve B2 vitaminleri içeren, idrar yollarının temizlenmesine katkı sağlayan bir sebzedir.
Baklanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişen bakla, taze, iç ya da kuru olarak tüketilen bir besindir. İçeriğinde potasyum ve demir barındıran bu sebze aynı zamanda K vitamini, B6 vitamini, çinko, bakır, magnezyum içermektedir. Kalp hastalığı, kanser ve depresyon gibi riskleri azaltmaktadır. Genel anlamda baklanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- İçermiş olduğu lifler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde böbrek fonksiyonlarının artmasını sağlar. Böreklerin daha iyi çalışmasını sağlayarak varsa kumun atılmasına destek olur. Ayrıca hemoroit, kabızlık gibi hastalıkların da iyileşmesine katkıda bulunur.
- Bakla folik asit bakımından oldukça zengin bir yiyecektir. Folik asit, omurilik ve beyin gelişimi konusunda önemlidir. Hamile kadınların mutlaka folik asit alması gerekir. Bakla fetal gelişimi destekleyen bir sebzedir ve doğum kusurlarının giderilmesine etki eder.
- Baklanın içerisinde yer alan manganez, kemik kütlesini artırmaktadır. Böylece kemik erimesini önler ve kalsiyum eksikliğinin giderilmesine de yardımcı olur. Bununla birlikte manganez sayesinde artriti de önleyebilir.
- Bağışıklık sisteminin gelişmesine katkı sağlayan bakla sağlıklı beyaz kan hücrelerinin korunmasını sağlar. Patojenleri tahrip eden bu hücreler vücuttaki serbest radikallerin giderilmesine destek olur. Beyaz kan hücreleri sayesinde vücudunuz enfeksiyon ve hastalıklara karşı güçlü hale gelir.
- Demir bakımından zengin olan bakla kansızlık yani anemiyi önler. Anemi tedavisinde etkili olmaktadır.
- Protein ve lif açısından zengin olduğu için kilo verme konusunda da etkilidir. Tokluk hissi meydana getirir ve gün içerisinde daha az yemek yemeyi sağlar.
Kuru baklanın faydaları ya da bakladan elde edilen suyun yararları da aynı şekilde betimlenmektedir. Bundan dolayı baklanın tüketim şeklinde ne olursa olsun yararlı etkiler vardır.
Baklanın Zararları Nelerdir? Yan Etkisi Var mı?
Eğer ki parkinson hastalığınız varsa taze baklanın zararları göz önüne alınmalı ve tüketim öncesinde doktora gidilmelidir. Nörotransmitteri dopamine çevirdiği için bu hastalıkta bazı yan etkiler oluşturabilir. Bundan dolayı dikkatli olunmalıdır. Bunun yanı sıra favizm olarak isimlendirilen ve bakla yedikten sonra alyuvarların parçalanması ile ortaya çıkan kansızlık hastalığı da söz konusu olabilmektedir. Ölüm gibi sonuçlar meydana getirebilen bu hastalığın belirtileri fark edilirse anında doktora gidilmelidir. Baklanın bilinçli tüketilmesi gerekir. Ayrıca hazırlandığı gün yenirse daha iyi olur. 1-7 yaş arası çocuklar için çok önerilmemektedir.
Baklanın Yanına Ne Gider?
Genel olarak taze bakla yemeğinin yanına ne yapılır diye sorduğumuzda birçok kişinin tercihi pilavdan yana olmaktadır. Bunun yanı sıra bulgur pilavı, makarna, kuskus da yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra -taze börülce yemeğinin yanına yayla çorbası yapılabilir. İyi bir protein kaynağı olan mantar dolması tercih edilebilir. Gavurdağı salatası, tavuk baget de sofralarınızı zenginleştirecek besinlerdendir.
Baklanın Mevsimi Ne Zamandır?
Bahar aylarında tüketilen sebzeler arasında yer alan taze bakla mevsimi ne zaman diye baktığımızda nisan ayında tüketiminin sağlanabileceği belirtilmektedir. Vitamin ve mineral açısından zengin değerlere sahip olan bu sebzeyi mevsiminde taze olarak mutlaka tüketiniz. Nişasta oranı yüksek olduğu için şeker hastalarının dikkat etmesi gerekmektedir.