Erkeklerde saç dökülmesi problemi genetik ya da dış kaynaklı sebepler nedeniyle meydana gelebilen, çeşitli tedavi teknikleri olan sorundur.
Erkeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?
Sıkça görülen saç kayıp türlerinden biri erkek tipi dökülmelerdir. Bu durum genetik faktörler ve erkeklik hormonundan kaynaklı görülebilir. Hastalık olmayan bu problem için bir sürü çözüm yöntemi vardır. En çok kullanılan yöntem ise saç ekimidir. Saç dökülmesine neden olan bazı rahatsızlıklar şunlardır:
Saçkıran: Saçkıran para büyüklüğü veya daha geniş bir alan kadar saç olmayan bölgelerdir. Nadiren de olsa bütün vücut kılı ve saçlarda meydana gelebilmektedir. Saçkıran her yaş aralığında görülebilir. Görülme nedeni ise çoğunlukla stres ve sinirdir. Bazı psikolojik tedavi yöntemleri ile mümkün olabilmektedir.
Anemi: Tıbbi ismi anemi olan kansızlık sorunu yüzünden saçlar dökülebilir. Demir eksikliğinden kaynaklı gelişen sorundan dolayı saç kayıpları oluşabilmektedir. Folik asit, B12 eksikliğinden meydana gelen kansızlık sorununda dökülmeler ortaya çıkar. Eksikliğin tedavi edilmesi ile dökülmeler de düzelmektedir.
Saç Dökülmesi Nereden Başlar? Kellik Nasıl Olur?
Saç dökülmesinin tipine göre dökülmeye başladığı yer değişkenlik gösterebilmektedir. Cildin dış kısmında saç folikülleri vardır. Bu foliküllerde üretilmekte olan keratin adlın proteinden saç meydana gelmektedir. Foliküllerin yeni saç hücresi üretmesi ile eski hücreler ciltteki yüzey kısımdan senede on beş santimetre kadar itilmektedir. Yetişkinlerin yüz bin ila yüz elli bin saçı vardır. Gün içinde yüz tanesi dökülür. Kellik probleminin tıbbi ismi alopesi olarak ifade edilir. Kadın ve erkeklerin yaş alması ile saçlarının kaybedildiği görülür. Erkeklerin çoğunda 60 yaşına kadar kellik sorunu görülebilmektedir. Fakat diğer tür dökülmelerin nedeni duygusal, fiziksel değişimler, depresyon, yanlış diyetler, ilaç kullanımı ve doğum olabilir.
Saç Dökülmesi ve Kellik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Baş bölgesinin tepe kısımlarında dökülen saçlar kellik belirtileri arasında gösterilebilir. Zaman içerisinde zayıflayan, incelen saçlar bu problemin başlangıcı olabilir. Genel itibariyle dökülmelerde yeniden çıkmayan saç kısımlarında hafif şekilde tüylenme hali görülebilmektedir. Dökülmelerin hangi neden bağlı olduğu değişebilir. Bir anda veya kademeli şekilde bu sorun meydana gelebilir. Ayrıca bazen sadece kafa kısmını ya da bütün vücudu etkileyebilmektedir. Bazı saç dökülmeleri geçiciyken bazıları da kalıcı olarak kendini gösterebilmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Durdurulur?
- Saç ve deri kısmına zarar veren gıda ve ürünlerden uzak durulması gerekir.
- Saç spreyi, vaks, jöle şeklindeki saça iyi gelmeyen ürünler kullanılmamalıdır.
- B vitamini ve protein alınması önerilir.
- Alkol ve sigara bağımlılığı bırakılmalıdır. Ayrıca psikolojiye zarar veren stres, depresyon gibi etkenleri hayatınızdan çıkarmanız gerekir.
- Yüksek oranda A vitamini alınmalıdır.
Saçları her gün yıkamak iyi gibi zannedilse de saç için olumsuz bir durumdur. Saçlar iki ila üç günde bir yıkanmalıdır. Saç dökülmesini durdurmak için saça uygun yapıda olan ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Bu durum hem kadınlarda hem de erkeklerde saç dökülmesi problemi açısından önem teşkil eder.