İncir sirkesi; içerisinde herhangi bir şekilde kimyasal barındırmayan, tamamen doğal içerikli, vitamin ve mineral açısından yüksek değerlere sahip sağlıklı bir besindir.
İncir Sirkesi Yapımı Nasıldır?
Lif değeri yüksek olan incir sirkesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan bir karışımdır. Yapılışı ve tarifi de oldukça basittir. Evde incir sirkesi hazırlamak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
- Malzemeleri içerisine koymak ve bekletmek için 5 kiloluk bir kavanoz
- 2-3 kilo kadar incir
- İçme suyu
- Sirke anası
Bu malzemeler sirke yapımı için yeterlidir. Eğer ki sirke anası yoksa yerine doğal bir şekilde fermente edilmiş sirke ya da bal kullanabilirsiniz. Hazırlamak için öncelikle incirlerin hepsini yıkayınız ve kurulayınız. Daha sonra küçük parçalara bölünüz. Bunları kavanozun içerisine koyup üzerine suyu ekleyiniz. Suyu kavanozun kapağının yaklaşık olarak 4 parmak altına kadar koyunuz. Daha sonra üzerine sirke anasını koyunuz ve üstüne tülbent geçiriniz. 15-20 gün boyunca her gün karıştırınız. Bu süre sonrasında sirke anası dibe çöker. Sirke anası dibe çöktükten sonra 15-20 gün daha bekletiniz. Karışım ne kadar çok beklerse o kadar iyi bir tat ve lezzet ortaya çıkar. O yüzden yapılışı yaklaşık olarak 2-3 aylık bir sürece denk gelmektedir.
İncir Sirkesi Ne İşe Yarar?
C vitamini açısından zengin olan incir sirkesinin içeriğinde aynı zamanda B2,B3 ve B6 vitaminleri yer almaktadır. Bu vitaminler sayesinde bağışıklığın güçlenmesine destek olmaktadır. Aynı zamanda içeriği lif açısından zengindir. Lif açısından zengin olan bu sirke, sindirim sisteminin dengeli ve etkin çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlayan incir sirkesinin içerisine yağ bulunmamaktadır ve bir çorba kaşığı miktarı yaklaşık olarak 14 kaloridir.
Hazımsızlık ve kabızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olan incir sirkesi sadece sindirim sisteminde değil aynı zamanda birtakım sağlık konularında faydalıdır. Bu konudaki en önemli etkisi ise içerisinde yer alan antioksidanlar ve polifenoller sayesinde birtakım tehlikeli hastalıkların oluşmasına neden olan serbest radikallerin giderilmesine vücuttan atılmasına yardımcı olur. Böylece toksin atımı sağlar ve vücutta arındırıcı okside etkisi meydana getirir.
İncir Sirkesinin Yararları Nelerdir?
İçerisinde yağ olmayan bu karışım, kolesterol dengesinin sağlanmasına etki eder. Kötü kolesterolün düşmesini, iyi kolesterolün yükselmesini sağlamaktadır. Kötü kolesterolü dengelenmesi arterlerin tıkanmasını önler ve bu da kalp krizi gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kan basıncını düzenleyerek hipertansiyon önleyici etkiler de oluşturmaktadır.
Hücre onarımına katkı sağlayan incir sirkesi, sağlıklı hücrelerin zarar görmesini engellemeye yönelik etkiler oluşturmaktadır. Kan şekerini dengeleyici etkisi sayesinde ani yükselmelerin ve düşüşlerin önüne geçmektedir. Hücrelerde onarıcı ve yenileyici etkisi yaşlanmayı geciktirici özelliği de bulunmaktadır.
İncir Sirkesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak incir sirkesinin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Fakat kullanım sırasında aşırıya kaçınılmaması önerilmektedir. Çünkü aşırı tüketim, görülecek faydanın zarar dönüşmesine neden olabilir. Ayrıca hamile kadınların, kronik hastaların ve özel durumu olan kişilerin doktora danışarak kullanması gerekir. Eğer ki önerilmezse kullanılmamalıdır.