Kristal hastalığı; şiddetli baş dönmeleri ile kendini gösteren, her yaşta görülebilen, kafaya alınan bir travma ya da herhangi bir sebebe dayanmadan meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.
Kristal Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Vertigo olarak da nitelendirilen kristal hastalığı, kendinizin veya gördüğünüz cisimlerin dönmesi olarak nitelendirilen, bulantı, kusma ve denge kaybı ile birlikte gelişen, belirli ataklarla meydana gelen kristal hastalığı, hafif olabileceği gibi kişinin günlük hayatını zorlaştırabilecek şekilde de gerçekleşebilmektedir.
Kristal hastalığı genel olarak fiziksel ya da duygusal olarak gerçekleşen travmalar sonucunda gerçekleşmektedir.
İç kulakta yer alan kalsiyum ve mineral kristallerinin oynaması sonucunda meydana gelir. Hastalık oluştuktan sonra şiddetli baş dönmeleri ile kendini gösterir. Bazı hastalarda baş dönmeleri çok şiddetlidir ve bu nedenle kişi deprem olmuş gibi hissedebilir. Genel olarak kısa sürekli ama şiddetli baş dönmeleri yaşanmaktadır. Genel olarak baş dönmesi problemi yaşayan kişilerin %30unda vertigoya rastlanmak mümkündür. Kristal oynaması iki şekilde gerçekleşmektedir. Santral ya da periferik olarak karşımıza çıkmaktadır. Santral olan beyinden kaynaklıdır. Periferik ise iç ya da orta kulaktaki denge bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Periferik vertigoya kas iskelet sisteminde görülen bir sıkıntı ya da hipoglisemi, hipotiroidi, hipertiroidi gibi nedenler etken olabilir.
Kristal Hastalığı Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Asıl sebebi merkezi sinir sistemi ve iç kulaktan dolayı kaynaklanmaktadır. Daha çok 50 yaş üzerinde görülse de orta yaşlarda da sıkça görülmektedir. Hastalığın görüldüğü kişilerin yaklaşık olarak %50'sinde herhangi bir nedene rastlanmamıştır. Diğer %50'sinde ise kafa travmaları, grip ya da enfeksiyon gibi durumlardan ötürü meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra uykusuzluk, yorgunluk, yaşlılık, stres, uzun süreli yolculuklar, yetersiz ve düzensiz beslenmeye bağlı olarak gelişen vitaminsizlik, mineral eksiklikleri bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilmektedir. Bazen kafaya çarpan bir top bile kristallerin oynamasına ve denge kayıplarının oluşmasına neden olabilir. Vertigonun nedenlerine göre belirtileri de çeşitlenmektedir.
Kristal Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
İç kulaktaki kristallerin oynamasına bağlı olarak meydana gelen ve ciddi anlamda denge problemleri oluşturan kristal hastalığı, genel olarak başın ani hareket etmesi ile kendini belli etmektedir. Kısa süreli gerçekleşen şiddetli baş dönmeleri bu hastalığın en belirgin sebepleri arasında yer almaktadır. Kişi sabah uyandığı zaman dengesini sağlamakta güçlük yaşayabilir ve ayağa bile kalkamayabilir. Kulaklarda basınç hissedebilir ve duyma problemleri meydana gelebilir. Mide bulantısı, kusma, kulak akıntısı, kulakta devamlı seyreden çınlama, kalp çarpıntısı ve terleme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Sık sık seyreden belirtiler için mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.
Kristal Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?
Yoğun bir şekilde belirtilerinden birini ya da birkaçını yaşayan kişilerin mutlaka doktora gitmesi gerekmektedir. Günümüzde tanısı ve tedavisi oldukça kolay bir şekilde gerçekleşen kristal hastalığı uzman doktorlar tarafından yapılan bazı muayeneler ve testler ile saptanır. Doktorlar bu kristallerin yerine oturması için bazı manevralar uygular. Kişinin 3 gün boyunca sarsıntıdan ve darbelerden kendini koruması istenir. Yolculuk yapmaması istenir. 3 gün sonra kristallerin yerine oturup oturmadığı ile ilgili muayeneler yapılır. Göz kayması ve baş dönmesi azalırsa hastalık iyileşme göstermiş demektir. Tekrar yaşanırsa tekrar doktora gidilmesi gerekir.