
Saç yağlanması, cilt tipi, vücut yapısı hormon sağlığı gibi birçok etkene bağlı olarak yağlanabilmektedir.
Saç Neden Yağlanır? Nedenleri Nelerdir?
- Hormonlar: Özellikle ergenlik döneminde vücudun değişen hormon dengesiyle beraber saçınızda çabuk yağlanmaya başlar.
- Fazla temiz saç: Saçı çok fazla yıkamakta saçınızın hızlı yağlanmasına sebep olabilir. Mümkün olduğunca az yıkamak en iyisidir.
- Uzun saç: Uzun saçlar yağı daha fazla tutacak alana sahip olduğu için daha yağlı gibi görünür.
- Krem kullanımı: Saç kremlerinin çoğu saçın hızlı yağlanmasına yol açar.
- Saç masajı: Diplere yapılan masaj yağ bezlerini uyarır ve saçlarınız daha hızlı yağlanır.
Genellikle bu 5 faktörden kaynaklanır fakat saçtaki yağlanmanın saç dökülmesine neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Yine de yağlı saçlarla gezmekten hoşlanmayan bir çoğumuz için iki günde bir yağlanan saçlar ciddi manada sinir bozucu sınırlara gelebilir. Saç yağlanması her ne kadar saç köklerinizi besleyerek uzamasına yardımcı olmaktadır. Eğer saçlarınız aşırı yağlanırsa saçınıza uygun şampuanlarla yıkayarak bunu önleyebilirsiniz. Fakat eğer saçlarınız yağlı diye sürekli yıkayıp yıpratırsanız hem daha çabuk kırılır hem de daha hızlı dökülürler.
Saç Neden Dökülür? Sebepleri Nelerdir?
Saç dökülmesi genetik olabileceği gibi dış etkenlere bağlı bazı sebeplerden dolayı da dökülebilmektedir. Saç kaybı daha çok erkeklerde meydana gelirken kadınlarda da bazı dönemlerde ya da bazı sebepler nedeniyle oluşabilmektedir. Saç köklerinin yetersiz beslenmesi ve güçsüz kalması saçların dökülmesine neden olur ve güçsüz saç kökü yeni saç oluşumunun meydana gelmesini engeller. Bu şekilde başlayan seyrelmeler zaman içerisinde ilerler ve kellik sorunu meydana gelebilir.
Saç nemini kaybettiğinde ve kuruduğunda dökülmeye başlar. Nem saçı koruyan ve beslenmesine yardımcı olan bir maddedir. Saç bunu kendi üretebileceği gibi dışarda da sağlanabilmektedir. Tüketilen besinler ve saç bakımı için tercih edilen bakım ürünleri saçın yapısını güçlendirebilmektedir. Eğer ki saç dökülmesinin nedeni genetik ise bu ancak cerrahi bazı yöntemler ile engellenebilmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?
Evde aşağıdaki basit ipuçlarını deneyin ve saç kaybını azaltmada ne kadar etkili olduğunu görün. Bu doğal yöntemlerle saçlarınızdaki dökülmeyi engelleyebilirsiniz.
- Sıcak yağ tedavisi: Zeytin, hindistan cevizi, kanola - herhangi bir doğal yağı alın ve kafa derisine yavaşça masaj yapın. Daha sonra saçınızı şampuanlayıp yağları güzelce temizleyiniz.
- Doğal bitki suları: Sarımsak suyu, soğan suyu veya zencefil suyu ile kafa derisi ovulabilir. Gece sürüp saçınızın üzerinde bırakın ve sabah iyice yıkayınız.
- Saç köklerine masaj yapmak: Saç köklerine yapacağınız birkaç dakikalık masaj günlük dolaşımını uyarmaya yardımcı olacaktır. Badem veya susam yağı baz alınarak lavanta ya da defne yağı gibi uçucu yağlarda birkaç damla kullanılarak masajla iyice saça yedirilebilir. saçlarınızın güçlenmesine ve dökülmenin kesilmesine yararlı olacaktır.
- Antioksidanlar: saç dipleri üzerinde sıcak yeşil çay (bir fincan demlenmiş) uygulayın ve bir saat için bu karışımı saçınızda bırakın ve sonra durulayınız. Yeşil çay saç dökülmesini önler ve saç büyümesini artıran antioksidanlar içerir.
- Meditasyon: İster inanın ister inanmayın, çoğu kez, saç dökülmesinin asıl nedeni stres ve gerginliktir. Meditasyon bu stresin azaltılmasına yardımcı olabilir ve hormonal dengenizi bu yolla geri kazanabilirsiniz.
Saç Yağlanması Saçı Döker mi?
Saç köklerinde meydana gelen yağlanma saç derisinin hava almasını engeller ve bu durum saç diplerinin yeteri kadar nefes alamamasına ve beslenememesine neden olur. Saçta aşırı yağlanma dökülmelere neden olabilmektedir. Saçın belli miktarda yağlanması saçları besler fakat bu aşırı olduğunda dökülmeler meydana gelebilir.