Pegan diyeti; tamamen organik bir beslenmeye dayanan, kimyasal içeriğe sahip besinlerin tüketilmediği ve her yiyeceğin mevsiminde tüketildiği bir beslenme yöntemidir.
Pegan Diyeti Ne Demek?
Paleo ve vegan diyetlerinin birleşmesi ile meydana gelen pegan diyeti; sağlıklı beslenmeyi esas kılan bir beslenme programıdır. Bu diyet her ne kadar vegan diyeti ile benzerlik gösterse de bitki, sebze tüketiminin yanı sıra hayvansal gıdaların tüketimine de yer verilmiştir. Bu diyette tüketilecek gıdalar GDO içermemelidir ve tamamen organik olmalıdır. Sebze bazlı besin tüketimi olarak nitelendirebileceğimiz bu beslenme programında nişasta içeren sebzeler ve şeker oranı yüksek olan meyveler tüketilememektedir. Bunu yanı sıra tahılların, baklagillerin tüketimi de oldukça sınırlı tutulmaktadır. Hatta gluten içeren tahıllar tamamen yasaktır ve listede yer almamaktadır.
Sadece bitkisel besinlerin tüketilmesini değil aynı zamanda işlenmiş gıdaların tüketilmemesini de sağlayan bu diyet, genel olarak sebze tüketimine dayanmaktadır. Fakat bu oranı %75'tir. Geri kalanı ise proteinin sağlanması açısından hayvansal gıdalardan oluşmaktadır. Kasların ve vücudumuzdaki pek çok organın temel yapı taşını oluşturan proteinler daha çok hayvansal gıdalarda yer almaktadır. Bu nedenle serbest otlayan hayvanların tüketimine izin verilmektedir. Bu besinlerin tüketimi ile omega-3 yağ asitleri, A ve D vitaminleri vücuda alınmaktadır.
Bu diyette balık tüketimi de belli koşullarda serbesttir. İçerisinde civa barındırmayan, lüfer, hamsi gibi ufak balıkların tüketilmesinde bir sakınca görülmektedir. Büyük balıklarda civa bulunduğundan ve vücuda ağır metal girişi olduğundan tavsiye edilmemektedir.
Pegan Diyet Menüsü Nasıl Yapılır? Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle bu diyet menüsünde sindirim zorlaştıran, metabolizmaya zarar veren herhangi bir besin tüketilmemektedir. Bu açıdan gluten barındıran tahılların tüketilmesi tamamen yasaktır. Ayrıca insülin direni olanların ve şeker hastalarının gluten içermese bile tahıl tüketimi önerilmemektedir. Baklagillerde ise içeriğinde şeker bileşeni çok fazla olmayanlar tercih edilmelidir. Listede bu besinler sınırlı tutulmalıdır.
Sebze tüketiminin oldukça önemli bir paya sahip olduğu pegan diyetinde nişasta barındıran sebzeler yasaktır. Bununla birlikte şeker oranı çok yüksek olmayan meyvelerin tüketilmesine izin verilmektedir. Bununla birlikte vücudumuz için sağlıklı olan yağların tüketilmesi serbesttir. Doğal tereyağ, zeytinyağı, avokado yağı tüketilebilmektedir. Bununla birlikte kuru yemişlerden ve yumurta sarısından alınan yağlar da serbesttir.
Süt ve süt ürünlerinin tamamen sınırlı tutulduğu bu beslenme programında sadece %100 organik olması şartı ile keçi ve koyun sütünün tüketilmesine izin verilmektedir. Bu diyete göre süt ve süt ürünlerini insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir ve tüketilmemelidir.
Pegan Diyetinin Yararları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Rafine edilmiş gıdaları yasaklayan bu diyet kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Vücutta insülin seviyelerinin dengelenmesine destek olur. Vücudumuz için gerekli olan vitamin ve mineral kaynağını sağlayan pegan diyeti aynı zamanda gün içerisinde enerjik olmayı sağlamaktadır. Kolesterol dengesi sağlayarak kalp hastalıklarının giderilmesine ve önlenmesine katkı sağlar. Son olarak vücudu toksin maddelerden arındırır ve detoks etkisi meydana getirir.
Pegan Diyeti Sağlıklı mı? Zararları Var mı?
Oldukça katı olan bu diyet sağlıklı olmasına rağmen uygulama öncesinde beslenme uzmanına danışılmalı ve destek alınmalıdır. Çünkü her diyet herkes için iyi olmayabilir. Kendinizi için iyi ve etkili bir diyet yaratmak istiyorsanız öncelikle bir diyetisyene başvurmalısınız. Pegan diyeti, vücuda sağlıklı besinlerin girmesini sağlar. Fakat uygulaması biraz daha zordur.