yeniloji.com
Sağlık

Sindirim Düzenlemek İçin Ne Yapmalı? Sindirim Düzenleyen Besinler Nelerdir?

Henüz yorum yazılmadı
Sindirim Düzenlemek İçin Ne Yapmalı? Sindirim Düzenleyen Besinler Nelerdir?
Yeniloji 3336 görüntüleme

Sindirimi düzenlemek için; mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyen, dengeleyen besinlerin tüketilmesi ve aynı zaman birtakım bitki çaylarının içilmesi önerilmektedir.

Sindirim Düzenlemek İçin Ne Yapmalı?

Sağlıklı bir bağırsak düzeni için gün içerisinde tüketmiş olduğumuz her besine dikkat etmeliyiz. Bazı zamanlar hazımsızlık problemleri yaşarız ve bu durum kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunların oluşmasına sebebiyet verir. Bağırsaklarımızda hem iyi hem de kötü bakteriler bulunmaktadır. Kötü bakterilerin sayısı arttığında ve çoğaldığında ishal, kabızlık gibi rahatsızlıklar, bağırsak iltihabı problemleri meydana gelebilir. Tüm bunların oluşmasını önlemek için de tüketilen besinlere önem verilmesi gerekir.

Sindirimi düzenlemek için gün içerisinde lifli besinler tüketmeye, dengeli beslenmeye ve öğün atlamamaya dikkat edilmelidir.

Beslenme şekli ve niteliği, sindirimin düzenlenmesi konusunda oldukça önemlidir. Genel olarak küçük porsiyonların tercih edilmesi gerekmektedir. Çok fazla yemek yemek hazımsızlık oluşturabilir. Bunun yanı sıra gece yemek yeme alışkanlığı varsa tamamen bırakılmalıdır. Çünkü metabolizma geç saatlerde yavaşlar. Bu nedenle akşam saatlerinde tüketilen besinle genel olarak kilo olarak geri dönüş olur. Bunun yanı sıra yemek yerken besinleri ağzınızda güzelce çiğneyip yutunuz. İyice çiğnemeden yutmak, sindirimi yavaşlatır ve mideyi yorar. Bununla birlikte bol miktarda su tüketmeye özen gösteriniz. Su tüketimi yetişkin bir bireyde günde en az 2 litre olmalıdır. Ayrıca gazlı, kafeinli içeceklerden uzak durunuz. Bunları olabildiğince az şekilde tüketiniz.

Sindirimi Düzenleyen Besinler Nelerdir?

Eğer sindirim sisteminizle ilgili problemler yaşıyorsanız ve bunları çözmek için ilaç kullanmak istemiyorsanız, mideniz ve bağırsaklarınız için faydalı olan besinleri tüketebilirsiniz. Dengeli bir şekilde beslenme ile sindirim problemlerini giderebilirsiniz. Sindirimi düzenleyen besinlerden bazılarını şu şekilde belirtebiliriz:

Pirinç: Mide bulantısı, ishal ya da mide ekşimesi gibi problemleri olan kişiler rafine edilmemiş pirinç tüketerek bu sindirim problemlerinden kurtulabilirler. Lif açısından yüksek olan bu besin, kaynatılarak suyu tüketildiği zaman ishal için çözüm olacaktır.

Karahindiba Yeşili: İçerisinde yüksek oranda C vitamini barındıran bu bitki, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. aynı zamanda kan temizleyici özelliği de bulunmaktadır.

Ayçiçeği: Fosfor, protein, omega-6 ve potasyum açısından zengin olan bu bitki sindirim sistemini düzenleyici etkisi ile bilinen sağlıklı bir besindir.

Sarımsak: Enfeksiyona bağlı olarak gelişen bağırsak iltihabı ya da birtakım farklı sindirim problemleri için faydalı olan bu besin aynı zamanda mide şişkinliğinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Keten yağı: Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olan bu yağ, yiyeceklerin daha hızlı ve düzgün bir şekilde sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kolesterol ve tansiyon dengeleyici, bağışıklık düzenleyici etkileri de bulunmaktadır.

İçerisinde lif barındıran, aynı zamanda probiyotik özelliği bulunan gıdalar, bağırsakların daha verimli çalışmasını sağlarken sindirim sistemi problemlerinin giderilmesini de sağlamaktadır.

Sindirimi Düzenleyen Yiyecekler Nelerdir?

Yoğurt sindirimi düzenleyen yiyecekler arasında önemli bir para sahiptir. Probiyotik özelliği bulunan bu besin, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin giderilmesini sağlar. İshal, iltihaplı bağırsak rahatsızlıklarını önlerken aynı zamanda kolon kanserinin önlenmesine katkı sağlamaktadır. Gün içerisinde yemeklerinizin yanında ya da sonrasında, öncesinde bir kase yoğurt tüketerek sindiriminiz dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Yoğurdun yanı sıra muz ve elma gibi meyveler, tam tahıllı bitkiler, birtakım bitki çayları da sindirimi düzenleyen yiyecekler arasındadır.

Sindirim Sistemi Nasıl Hızlandırılır?

Günlük hayatta dengeli beslenmenin yanı sıra sindirim sisteminin etkin çalışabilmesi için bazı egzersizlerin yapılması gerekmektedir. Vücudun hareket etmesi bu anlamda oldukça önemlidir. Her gün yarım saatlik yürüyüşler yapmak, evde birtakım egzersiz hareketleri yapmak sindirim sistemini hızlandırmak için önemlidir. Bununla birlikte bol sıvı tüketmeyi ve günde en az 2 litre su içmeyi de ihmal etmeyiniz.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Sezeryan Mı, Normal Doğum Mu? Riskleri Nelerdir?

Sezeryan Mı, Normal Doğum Mu? Riskleri Nelerdir?

Doğum yapmak isteyen birçok kadın sezeryan mı normal doğum mu ikilemi arasında kalmaktayken buna en uygun çözümü doktorlar vermektedir...

Şok Diyetler Zararlı mı? İşe Yarar mı?

Şok Diyetler Zararlı mı? İşe Yarar mı?

Şok diyet, kısa sürede ve etkili şekilde yapılan diyetlerdir...

Dumping Sendromu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Dumping Sendromu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Dumping sendromu; midenin çok hızlı bir şekilde boşalması olarak nitelendirilen, uygulanan mide ameliyatları sonrasında midenin tamamının ya da bir bölümünün alınması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur...

Okaliptus Çayı Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Zararları Var mı?

Okaliptus Çayı Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Zararları Var mı?

Okaliptus çayı; taze ya da kurutulmuş okaliptus yapraklarından elde edilen, grip ve soğuk algınlığı gibi bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda oluşan hastalıkların önlenmesine yardımcı olan doğal içerikli bir bitki çayıdır...

Yeni Bir İlişkiye Nasıl Başlanır? Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yeni Bir İlişkiye Nasıl Başlanır? Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir ilişkinin bitmesi, aslında yeni bir ilişkinin başlamasının habercisi olduğu için yeni ilişkilere başlamak aslında beklendiği kadar kolay bir aşama değildir...

Rooibos Çayı Nasıl Kullanılır? Zayıflayanlar ve Yan Etkileri

Rooibos Çayı Nasıl Kullanılır? Zayıflayanlar ve Yan Etkileri

Rooibos çayı, kızıl çalı bitkilerinden olan ve Güney Afrika'da yetişen kırmızı ve yeşil renkte olan çaydır...

Sülük Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Sülük Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları

Sülük yağıi vücuttaki hastalıkların giderilmesi için kullanılan ve bunun yanı sıra pek çok faydası bulunan bir yağ türüdür...

Lahana Kürü Zayıflatır mı? Lahana ile Zayıflama Kürü Nasıl Yapılır?

Lahana Kürü Zayıflatır mı? Lahana ile Zayıflama Kürü Nasıl Yapılır?

Çok düşük kalori değeri olmasına karşın son derece besleyici olan lahana kürü zayıflamak isteyen kişiler tarafından tercih edilebilen bir üründür...

Mor Havuç Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Kalorisi ve Besin Değeri

Mor Havuç Faydaları Nelerdir? Zararları Var mı? Kalorisi ve Besin Değeri

Güçlü bir antioksidan kaynağı olarak nitelendirilen mor havuç, aynı zamanda siyah havuç olarak da nitelendirilen, özellikle şalgam yapımında sıklıkla tercih edilen bir besindir...

Kas Yapmak İçin Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?

Kas Yapmak İçin Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?

Kas yapmak için; günlük protein alımını arttırmak gerekirsen aynı zamanda spor yapmalı ve vücuttaki yağ oranının düşürülmesi gerekmektedir...