Saç dökülmesi; genetik ya da çevresel faktörler olmak üzere çok farklı sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir.
Saç Dökülmesine Çözüm Var mı?
Demir eksikliği, mevsimsel değişiklikler, stres, demir eksikliği, tiroid hormon bozuklukları gibi nedenler saçlarınızın dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesinin sebebi her ne olursa olsun saçlardaki dökülmeyi önleyebilirsiniz. Fakat kaybedilen saçı tekrar geri kazanmak çok mümkün olmamaktadır.
Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda farklı nedenlerden ötürü meydana gelebilmektedir.
Basit nedenlerden dökülen saç dökülmeleri engellenebilir ve saçlar tekrardan geri kazanılabilir. Fakat saç derisini ve saç köklerini tahrip eden nedenlerden dolayı meydana gelen saç dökülmelerinde saçların geri kazanılması pek mümkün olmuyor. Eğer ki saç dökülmeniz kafanızın belli yerlerinde meydana geliyorsa ve artış varsa, dökülme 3 ayı geçiyorsa ve her elinizi attığınıza elinize 3-4 tel saç geliyorsa mutlaka bir doktora gitmeniz gerekmektedir. Mevsimsel dökülmeler gene olarak sonbahar aylarında dökülür ve bu süre yaklaşık 2-3 ay sürer. Bu süre eğer ki uzuyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.
Saç Kaybı Nasıl Önlenir?
- Çok sık fön çektirmek saçınıza zarar verir.
- Badem yağı, zeytin yağı, yumurta akları gibi doğal çözümler saçınıza parlaklık kazandırır ve dış yüzeydeki hasarları azaltmaya yarar.
- Kırmızı et ve tahıl tüketimine özen gösterin. İyi beslenmek saç dökülmesini engeller.
- Perma ve fön saç köklerinde zarar meydana getirebilir. Boya eğer ki çok sık yapılmıyorsa saçınıza zarar vermez.
- Saçınızı çok sıkı toplamayın. Çok sıkı toplamak saç köklerine zarar verebilir.
- Uyku düzeninizi aksatmayın. Yeterli uyuyun.
- Yıkama ve tarama sırasında meydana gelen saç dökülmeleri normaldir. Eğer ki normal zamanda saçınız dökülüyorsa ve her elinizi attığınızda 2-3 tel saç geliyorsa doktora başvurmanız fayda vardır.
Saçların Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saçların ömrü yaklaşık olarak 2-6 yıl arasında değişmektedir. Yaşamsal döngülerini tamamladıktan sonra saçlar dökülürler. Eğer ki bir sorun yoksa tekrardan geri çıkarlar. Normal bir insanda bu oran günlük 100-150 tel saç olarak kabul edilir. Eğer saçlarınızda normal olmayan bir dökülme görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurunuz. Saç dökülmesini engellemek için basit bazı doğal yöntemler de uygulanabilir. Fakat saç dökülmesinin artında birden fazla neden yatabilir. Bu sorunu ortaya çıkarmak için bir dermatoloji uzmanına gitmeniz fayda sağlayacaktır.
Saç Dökülmesini Ne Önler? Engelleyen ve Durduran Yöntemler
Saç dökülmesini ortadan kaldırmak ve eski saçlarınıza geri kavuşmak amacıyla geliştirilen birtakım yöntemler vardır. Bu yöntemler RPR ve saç mezoterapisi gibidir. RPR, kandaki büyüme faktör bileşenlerinin bazı yöntemlerle saflaştırılıp saç derisine aktarılması şeklinde yapılmaktadır. Bu yöntemdeki amaç saç derisinde kan dolaşımını arttırmak, daha fazla oksijen sağlamak, saç tellerinin büyümesini ve kıl köklerinin gelişmesini sağlamaktır. Bu yöntem kişinin kendi kanından yapıldığı için herhangi bir yan etkiye neden olamamaktadır.
Mezoterapi yöntemi, bir saç teli kadar ince olan iğle uçları ile saç derisine vitamin, doğal ekstreler ve minerallerin enjekte edilmesi şeklinde gerçekleşir. Öncelikli kısa bir süre masaj yapılır ve ardından uygulanır. 2-3 seans içerisinde saçlarda artık ve deride canlanma gözüküyor. Bu yöntem, uzun süre güneşe maruz kalma, vitamin ve mineral eksikliği, yetersi beslenme ve yanlış kozmetik ürünlerinin kullanılması sonucu ortaya çıkan dökülmelerde etkili olmaktadır. 10 seanstan oluşur ve haftada 1 kere yapılır. Tedavi sürece kişiden kişiye farklılık göstermektedir. İğneler çok ince uçlu olduğu için ağrı hissedilmez.
Bahsedilen tedavi yöntemlerinin uygun olmadığı ve saçları dökülmüş olan kişiler için saç ekimi yöntemi bulunmaktadır. Ağrısız bir yöntemdir. Kadınlarda meydana gelen erkek tipi saç dökülmesi durumu bu yöntemle ortadan kaldırılabilmektedir.