
Bademin herhangi bir işlem görmemiş hali olan çiğ badem; kalorisi düşük, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir besindir.
Çiğ Badem Faydaları Nelerdir?
Besleyiciliği oldukça yüksek olan ve beyin sağlığını olumlu yönde etkileyen çiğ badem faydalarını şu şekilde belirtebiliriz:
- Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olarak tansiyonun düzenler. Tansiyon problemi yaşayan kişiler için etkilidir.
- Doymamış yağ asitleri içeren bu besin kolesterolün dengelenmesine destek olur. Kötü kolesterolü düşürür. Bu özelliği sayesinde kalp sağlığını korur ve kalp-damar hastalıklarının oluşmasını önler.
- Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabet rahatsızlığının hafiflemesine yardımcı olur.
- Vücutta tokluk hissi sağlayan ve iştah dengesi meydana getiren çiğ badem, çok fazla yemek yiyen kişiler için doğal bir çözümdür. Bu özelliği ile kilo verme sürecine destek olur ve dengeli, sağlıklı bir zayıflama meydana getirir.
- İçerisinde yer alan mineraller ve fosfor sayesinde kemik sağlığını koruyan ve kemikleri güçlendiren badem yaşa bağlı olarak görülen kemik erimesi problemlerinin önlenmesini sağlar. Aynı zamanda vücuda enerji vererek bedensel ve zihinsel yorgunluğun giderilmesine yardımcı olur.
- İltihap giderici etkisi bulunan çiğ badem, böbrek ve üreme kanaları başta olmak üzere vücutta görülen pek çok yerdeki iltihabın hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Safra kesesi sağlığını iyileştiren çiğ badem, taş oluşumunu önler.
- E vitamini bakımından zengin olan çiğ badem, saç sağlığını korur ve iyileştirir. Saçların dökülmesini önleyerek, gürleşmesini ve daha hızlı uzamasını sağlar.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan çiğ badem içeriğinde yer alan alkali maddeler sayesinde vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi bakımından oldukça etkilidir.
Çiğ Badem Kalorisi Ne Kadar?
Her gün düzenli olarak tüketildiği zaman vücudumuz için faydalı pek çok etki meydana getiren çiğ bademin kalorisi 100 gram için 579 kcal'dır. En faydalı kuruyemişler arasında gösterilen bu besin aynı zamanda içerisinde yağ, protein ve karbonhidrat barındırmaktadır. Kalsiyum, E vitamini, fosfor, demir, ve magnezyum açısından zengin olan çiğ badem aynı zamanda yağı ve sütü yapılan bir gıdadır. Bundan dolayı hayatımızın pek çok alanında rastlayabiliriz.
Çiğ Badem Zararları Nelerdir?
Dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman herhangi bir yan etkisi bulunmayan çiğ bademin zararları aşırı tüketim sonrasında meydana gelmektedir. Fakat bademe ya da benzeri ürünlere alerjiniz varsa o zaman tüketim konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Günde kaç badem yenmeli diye baktığımızda 1 avuç kadar tüketmek yeterlidir. Eğer ki 1 avuçtan fazla tüketilirse yan etki görülmesi olasıdır. Hızlı kilo alımı ve sivilce oluşumu bu yan etkiler arasındadır.
Uzun vadede aşırı çiğ badem tüketimi damar tıkanıklığı, alerjik reaksiyonlar, kullanılan bazı ilaçların etki göstermemesi gibi durumlar meydana getirmektedir. Bundan dolayı aşırı değil yeterli miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Ölçülü tüketirseniz badem zehirlenmesi gibi durumlar da meydana gelmemektedir.
Çiğ Badem Nasıl Kavrulur?
Oldukça lezzetli olan bademi bazı insanlar çiğ bazıları ise kavrulmuş sevmektedir. Evde kabuklu badem kavurmak için dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- 1 su bardağı kadar bademi tavaya boşaltın.
- Elinizle bademin üzerine hafif su serpin, elinizle ovalar gibi karıştırın. Sadece yüzeyi ıslanacak ve dibinde asla su olmayacak şekilde yapınız.
- İçerisine iki çay kaşığı kadar tuz atın ve tavayı karıştırınız.
- Ocağı orta ateşte açınız ve bademden kavrulma kokusu gelene kadar ocakta ısıtmaya devam ediniz.
Kavurma sırasında kavrulanların yanmaması için onları ayrı bir tavaya alınız. Kavrulmuş badem tuzlu olduğundan kalorisi daha yüksektir. Yaklaşık olarak 100 gramı 700 Kilo almamak için dikkatli tüketim sağlayınız.