Hamilelik döneminde anne rahminde oluşan embriyonun farklı bir bölgede oluşması dış gebelik olarak isimlendirilmektedir.
Dış Gebelik Nedir? Nasıl Olur?
Normal şartlarda erkeklerin sperm hücreleri ile bayanların yumurta hücreleri birleşerek embriyoyu oluştururlar. Bu oluşum anne rahmi içinde gerçekleşirken genel olarak fallop tüplerinde gelişmeye devam etmektedir. Ancak bazı durumlarda rahim içerisinde ya da dışında farklı bir bölgede embriyo oluşumu gözlenir. Bu durum bayanlarda dış gebelik olarak isimlendirilir ve son derece ciddi bir rahatsızlıktır.
Hamilelik döneminde yaşanabilecek olan en büyük sorunlardan olan dış gebelik, her geçen gün daha az rastlanmaya başlanan sorunlardan birisidir ancak yine de en iyi biçimde kontrol edilmesi gerekir.
Araştırmalara göre bayanların yalnızca %1'inde görülmektedir. Erken teşhiste müdahale etmek durumun sonlandırılmasında çok etkilidir. Ancak herhangi bir müdahale edilmediğinde sonucu ölüme kadar uzanan durumları ortaya çıkarmaktadır.
Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Dış gebeliğin belirlenebilmesi için hamilelik döneminin 5 ile 14. haftalar arasındaki döneme gelmiş olması gerekmektedir. En önemli belirtisi bayanlarda karnın tek tarafında oluşan ağrılardır. Hamilelik döneminde bu ağrıların çıkması son derece anormaldir ve rahatlıkla hissedilebilir. Oldukça şiddetli olan bu ağrılar bölgesel olarak ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında vajinal bölgede yaşanan anormal kanamalar da belirtiler arasında yer almaktadır. Bazı bayanlarda omuzlarda ağrılara, idrara çıktıktan sonra ağrı oluşumuna, ishale ya da kusmaya sebep olabilmektedir. Bu belirtiler farklı bir sorunu da ortaya çıkarabildiğinden en kısa sürede hemen doktorlara görülmek alınabilecek en doğru karardır. Günümüzde hamileliğin her aşaması kontrol altında geçirildiğinden genel olarak erkenden fark edilebilmektedir.
Dış Gebelik Sebepleri Nelerdir? Nasıl Ortaya çıkar?
Bayanlarda dış gebelik durumunun oluşmasındaki en büyük sebep fallop tüplerinde oluşan enfeksiyonlardır. Bu durum tüplerin tıkanmasına ve görevini tam olarak yapamamasına sebep olur. Bu da dolaylı olarak dış gebeliğe davetiye çıkarmaktadır. Enfeksiyonun miktarı bu aşamada çok önemlidir. Bazı durumlarda çok yüksek düzeyde enfeksiyon olduğundan bu bölgedeki yapışkanlık ortadan kalkar ve dış gebelik oluşumu kesin hale gelmektedir. Bunun dışında daha öncesinde dış gebelik problemi yaşamış olan bayanlar yeni hamileliklerinde de daha yüksek risk altında olmaktadır. Son olarak doğum kontrol haplarının vücut içerisindeki yan etkilerinden birisi olarak bu durum gösterilebilir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış gebelik durumunda doğumun yapılması mümkün olmaz. Embriyonun tam olarak gelişmesi mümkün değildir. Bu sebeple de kişilerin hamileliklerini sonlandırmak gerekli olur. Bu aşamada ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. İlaçlar, belirli bir süre yeni hücre olumunu engelleyerek enfeksiyonların yayılmasını engelleyecektir. Bu şekilde hamilelik sonlandırılabilir ancak bu durumda birkaç ay hamile kalmak mümkün olmayacaktır. Buna ek olarak cerrahi müdahale ile birlikte dış gebelik sonlandırılabilmektedir. Birçok bayanın tercihi bu yönde olurken daha kesin ve rahat bir çözüm olarak gösterilmektedir.