Erken adet olma; ergenliğe henüz yeni ulaşmış genç kızlarda hormonların düzgün bir şekilde çalışamaması sonucunda gerçekleşirken aynı zamanda beyindeki hipotalamus, tiroid bezi, yumurtalıklar, rahim, böbrek üstü bezleri ve genital bölgedeki vulva gibi bölgelerin herhangi birinde fonksiyon bozukluğu meydana geldiği zaman da görülebilmektedir.
Erken Adet Olma Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda her ay düzenli olarak hormonal birtakım işlevler sonucunda adet görme meydana gelir. Regl olarak da isimlendirilen bu durum rahim içerisinde bulunan endometrium isimli dokunun dökülmesi sonucu gerçekleşir. Hormonları düzgün ve sağlıklı bir şekilde çalışan bir kadın vücudunda rahim her ay hamile kalacakmış gibi kendini hazırlamaktadır. Yumurtlama döneminde eğer ki salınan yumurta döllenirse bu fetüsün oluşmasını sağlar. Eğer ki döllenme gerçekleşmezse bu rahim kanallarından vücuttan atılır. Bu durum regl olarak isimlendirilmektedir. Yumurta dışarı atılırken kanama meydana gelmektedir. Erken adet olma regl döngüsünden önce bu durumun gerçekleşmesidir.
Genel olarak adet döngüsü en az 21 gün olamaktadır. Yani iki adet başlangıcı arasında en az 21 gün olması gerekmektedir. Bu süre 21 günden önce gerçekleşirse erken adet görme durumu söz konusu olur. -Erken adet olmak neden olur diye baktığımızda;
Perimenopoz: Bu menopoza geçiş dönemidir. Bu dönemde hormonlarda aşırı bir dalgalanma meydana gelir. Bu durum adet döneminin erken olmasına neden olur.
Aşırı spor: Gereğinden fazla egzersiz yapmak bu duruma neden olabilir. Genel olarak jimnastik ve bale yapanlarda erken adet görme durumu söz konusu olabilir.
Stres: Hormonların dengesinde bozulma meydana getiren stres 10 gün erken adet olmak gibi sorunlara neden olabilir. Bu süre 15 de olabilir. Özellikle aşırı üzüntü durumu adeti direkt olarak etkilemektedir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanmak: Adet döneminin daha erken gerçekleşmesine neden olan kan sulandırıcı ilaçlar aynı zamanda kanamanın fazla olmasına ve regl döneminin daha uzun sürmesine de sebep olabilir.
Ertesi gün hapı: Korunmasız ilişkiye girdikten sonra gebe kalmamak için kullanılan ertesi gün hapları erken regl olmaya neden olabilir. Bununla birlikte adet döngüsünde değişkenlik de meydana getirebilir.
Erken adet görmek hamilelik belirtisi mi diye merak edilmektedir. Fakat genelde adet gecikmesi gebelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Fakat bu tarz bir şüpheniz varsa test yapabilir ya da doktora gidebilirsiniz.
Erken Adet Olmak İçin Ne Yapmalıyız?
Genel olarak kadınlar her ay düzenli bir şekilde adet görmektedir. Her kadının belli bir döngüsü bulunmaktadır. Sağlıklı bir rahim her ay düzenli olarak yumurtlar ve bu regl dönemine işaret eder. Fakat düğünüm var erken adet olmak istiyorum ya da hemen adet olmak için ne yapmalı gibi birtakım sorular ve istekler bulunmaktadır. Hemen adet olmak için ne yapılmalı merak ediyorsanız şu şekilde sıralayabiliriz:
- Erken adet olmak için etkili yöntemlerden biri sıcak banyodur. Sıcak su dolu bir küvete uzanabilirsiniz. Vücudun rahatlamasını sağlayan ılık su, aynı zamanda stresi azaltır. Ayrıca kan dolaşımının artmasını sağlar. Fakat suyun sıcaklığı çok yüksek olmamalıdır.
- Karın bölgesini sıcak tutmak, karın ve pelvik kasların gevşemesi için önemlidir. Bu yöntem sayesinde uterusa doğru gelen kan akışında artış meydana gelir. Ilık su torbasını karın bölgesinde tutabilirsiniz. Fakat suyun çok sıcak olmaması gerekmektedir.
- C vitamini bakımından zengin beslenmek erken adet olmak için etkili bir yöntemdir. Yeşil biber, domates, limon, kırmızı lahana, kivi, çilek, ananas gibi C vitamini bakımından zengin olan besinleri tüketebilirsiniz. Bu tarz besinler rahim iç duvarını kalınlaştırır ve östrojen salınımını artırır. Bunun sonucunda erken adet olabilirsiniz. Fakar C vitamini içeren gazlı içecek içilmemelidir.
Erken adet olmak için aspirin ya da ilaç kullanmak oldukça sakıncalıdır. Hormon içeren ilaçlar birtakım olumsuz sonuçlar meydana getirebilir. Bundan dolayı doktorlar tarafından önerilmemektedir. Kan sulandırıcı ilaçlar da aynı şekilde beklenmedik sağlık problemleri doğurabilir. Bundan dolayı ilaç kullanılmamalıdır.
Erken Adet Olma Belirtileri Nelerdir?
Eğer ki adet gününüz gelmemesine rağmen baş ağrısı, karın ağrısı, karın şişliği, cinsel isteksizlik, kabızlık, iştahsızlık, göğüslerde şişkinlik, kasıklarda ağrı, aşırı susama, tatlı yeme isteğinin artması, ruhsal değişiklikler ve yorgunluk hissediyorsanız erken adet olma surumu söz konusu olabilir. 1 ayda 2 kere adet olmak hamilelik belirtisi midir diye merak ediyorsanız bu direkt olarak kabul edilmemektedir. Adet düzensizliği yaşıyorsanız uzman bir doktora başvurmanız gerekir.