Tarım endüstrisi içerisinde üreticilerin çeşitli avantajlar elde etmesi için kullanılan glifosat üretilirken kimi zaman bu ilaçlar insan sağlığı için çok zararlı olabiliyor.
Glifosat Nedir, Ne Demek?
Günümüzde tarım üreticiliği ile ilaç sanayisi birbiri ile son derece yakın çalışan iki sektör olarak gösterilebiliyor. Bu aşamada çok sayıda farklı ilacın kullanımı ile birlikte GDO'lu ürünler üretilebilirken çeşitli ilaçlar sebze ve meyvelerin çok daha kısa sürede büyümesini ya da renk ve şekil gibi fiziksel özelliklerinin kusursuz olmasını sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra benzer ilaçlar, bitkilerin çevresel olumsuzluklardan korunması için de kullanılıyor.
Glifosat; tarım için geliştirilmiş bir ilaçtır fakat içeriği itibariyle insan vücudu için zararlı olabilmektedir.
Bazen kış şartlarından, bazen yazın sıcağından, bazen de hayvanlardan korunması için bitkilerde ilaç kullanımı gerçekleşebiliyor. Glifosat da dünyanın birçok ülkesinde kullanılırken yabancı otlara karşı tercih edilen bir ilaçtır. Bu ilaç birçok meyvenin üretiminde kullanırken yabancı ot oluşumunu engellemektedir.
Glifosat Nerelerde Kullanılır? Kullanım Alanları Nelerdir?
Ülkemiz, yüz ölçümünün büyük olması ve dünya üzerindeki konumu sebebiyle mevsimleri dolu dolu yaşamaktadır. Yaz ayları son derece sıcak ve kurak geçerken kış aylarında genel olarak kar ve yağmur görülebilir. Bu mevsimsel çeşitlilik ülkemizde birçok farklı meyvenin ve sebzenin de üretimine imkan sağlamaktadır. Bu üretimin içerisinde bazı ürünlerin yetiştiriciliği sırasında yabancı otlar ciddi bir problem olduğundan bu ürünlerde Glifosat kullanımı görülür. Ülkemizde yetiştirilen turunçgiller, zeytin, elma, fındık ve üzümde bu maddeye rastlanabilir.
Glifosat Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?
Bazı kaynaklarda, yabancı ot problemini engellemek için kullanılan glifosatın kanseri tetiklediği belirtilmiştir. Bu durum, birçok kişinin ve sağlık örgütünün tepkilerine sebep olurken en kısa sürede bu ürün hakkındaki araştırmalar da sıklaştırılarak ilacın etkileri araştırılmaya başlanmıştır. Normal şartlarda direkt olarak toprağa uygulanan bu ilaç, meyvelere rahatlıkla geçerken insana vücuduna da rahat bir biçimde ulaşmaktadır. İlk olarak bu ilacın kullanımı Avrupa ülkelerinde başlarken sonrasında ülkemizde de kullanılmaya başlamış ve hala devam etmektedir. Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde de bu ürünün kullanımına dair herhangi bir yasal engelleme kararı bulunmaz ve düzenli olarak bu ürün kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalarda ürünün kanseri tetiklediği konusunda bir sonuca ulaşılamadığından ürünün kullanımına izin verilir.
Türkiye'de Glifosat Kullanımı Var mı?
Ülkemizde Tarım ve Sağlık Bakanlığı, tarımda birçok farklı maddenin kullanımını yasaklarken bunu sebebiyle birlikte maddeler halinde açıklamıştır. Bu aşamada, Avrupa Birliği tarafından tarım ürünlerinde kullanımı yasaklanan 180'i aşkın madde bulunurken bu maddelerin tamamının ülkemizde de kullanımı yasaktır. Bu doğrultuda insanlar, yedikleri meyvelerde ya da sebzelerde belirli oranda kimyasal maddelere maruz kalıyor olsalar da bu maddeler vücuda ciddi zararları olmayan maddelerdir. Genel olarak ürünün kalitesinin arttırılması ya da daha fazla kar edebilmek için glifosat kullanımına izin verilmezken asıl amaç ürünlerin çok daha iyi bir şekilde korunmasıdır. Bakanlık tarafından, çevresel şartlara dayanımı arttıran ilaçların büyük bir kısmı yasaklanmadan kullanımına izin verilmektedir.