Mutasyonlu virüs; virüsün genetiğinde meydana gelen kalıcı değişiklik olarak nitelendirilen, RNA virüslerinde DNA virüslerine daha fazla görülen bir değişim olarak ifade edilmektedir.
Mutasyonlu Virüsü Nedir, Ne Demek?
Değişinim olarak da ifade edilen mutasyon, bir organizma ya da virüsün genomu içinde yer alan RNA ya da DNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişimler olarak nitelendirilmektedir. Mutasyona uğramış olan virüs mutant olarak isimlendirilmektedir. Genler üzerinde olumsuz etkilere neden olan mutasyonları gidermek için organizmalar DNA onarımı meydana getiren birtakım mekanizmalara sahiptirler.
Son zamanlarda tüm dünyada pandemi olarak ilan edilen koronavirüsün mutasyona uğraması en fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır. Covid-19, covid-20 olarak ifade edilmeye başlanmış ve bu durumun büyük tehlikelere neden olup olmayacağı söz konusu olmaktadır. Mutasyona uğrayan bu virüsün daha hızlı yayılmasının söz konusu olacağının belirtilmesi üzerine bu durumun tehlikeli olabileceği belirtilmiştir.
Mutasyonlar genel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Somatik mutasyonlar ve germ hattı mutasyonu şeklinde isimlendirilmektedir. Virüsün mutasyona uğraması sonucunda bağışıklık sistemine zara verici etkilerin artmasına neden olabilir. Bu da hastalığın artmasına, etkilerinin ve semptomlarının yayılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Mutasyonlu Virüs Daha mı Tehlikeli?
2019 yılının sonundan itibaren tüm ülkelere yayılan ve birçok insanın ölmesine neden olan koronavirüsün mutasyona uğraması söz konusu olmuştur. Bulaşma yetisinin yaklaşık olarak %70 oranında artmasına sebebiyet veren mutasyonun daha tehlikeli durumlar meydana getirebileceği söz konusudur.
Doku hücreleri arasında gerçekleşen mutasyon kalıtsal değildir ve kuşaktan kuşağa aktarılmamaktadır. Somatik mutasyonlar bu açıdan değerlendirildiği zaman kalıtsal değildir. Fakat üreme mutasyonları yani germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır. Diğer nesillere aktarılabilmektedir. Mutasyona uğramış olan virüsün hangi çeşitte değişiklik yarattığı tehlike konusunu da cevaplandırmaktadır. Eğer mutasyon sonucunda yeni bir virüs gerçekleşirse bu durum da varyant olarak isimlendirilmektedir.
Mutasyonlu Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre virüsün henüz %70 oranında yayılım hızı gösterip göstermediği tam olarak kanıtlanmamıştır. Mutasyonlu koronavirüs virüs belirtilerinin covid-19 virüsüne göre daha uzun süreli seyretmesinin söz konusu olabileceği söylenmektedir. Koronavirüs semptomlarının bir ya da birden fazlasının görüldüğü nitelendirilmektedir. Yorgunluk, koku ve tat kaybı, nefes darlığı, sürekli öksürük ve baş ağrısı sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı? Uğrarsa Ne Olur?
Yapılan araştırmalar ve vakalarda karşılaşılan sonuçlara göre koronavirüs mutasyon geçirmiştir. Mutasyona uğrayan bu virüs bağışıklığı olumsu yönde etkilemektedir. Antikor üretimine etki eder ve daha tehlikeli bir hal alabilir. Geliştirilen aşılar sonucunda salgının sonlandırılması planlanırken mutasyon virüsüne karşı alınacak tedbirler araştırılmakta ve geliştirilmektedir.