yeniloji.com
Sağlık

Kansere Neden Olan Şeyler ve Kanserden Korunma Yolları

Henüz yorum yazılmadı
Kansere Neden Olan Şeyler ve Kanserden Korunma Yolları
Yeniloji 3331 görüntüleme

Kanser; vücuttaki anormal hücrelerin büyümesi ve çoğalması nedeniyle meydana gelen ve farklı çeşitlerde karşımıza çıkan olduk tehlikeli bir hastalıktır.

Kansere Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Normal bir hücrenin genetik yapısında ortaya çıkan anormal değişimler kanserin oluşmasına neden olmaktadır. Vücut bu tarz değişiklikleri savunma mekanizması ile düzeltmektedir. Ya da bağışıklık sistemi bunun gelişmesine engel olmaktadır. Fakat bazı durumlar vücut buna karşı koyamaz ve hücreler kendiliğinden büyümeye çoğalmaya başlar. Kansere neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

Dış Etkenler: Bunlar genetik yapıdan değil kişinin alışkanlıklarından, yaşadığı çevreden ya da beslenme düzeninden oluşmaktadır. Sigara içmek kansere neden ola en tehlikeli alışkanlıklardan biridir. Bu tütün maddesinin içerisinde bulunan duman ile birlikte direkt olarak vücuda girmektedir. Bu durum pasif içiciler için de sorun meydana getirmektedir. Sigara ağız, gırtlak, akciğer, mide, bağırsak, pankreas, mesane ve rahim ağzı gibi birçok kanser türüne sebebiyet verebilmektedir. Alkol kullanımı da tıpkı sigara gibi zararlıdır ve kansere neden olabilmektedir. Aşırı kilolu olmak ve düzensiz beslenmek kansere neden olan dış etkenler içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra UV ışınları, radyasyon, hava kirliliği, birtakım enfeksiyonlar gibi durumlar kansere neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

İç Etkenler: Kansere neden olan iç etkenlerin en başında kalıtsal sebepler yer almaktadır. Gen kalıtımla aktarılan bir olgudur. Bu sebeple kanser ırsi olabilmektedir. Bunun yanında bağışıklık sisteminin güçsüz olması, hormonal ve metabolik bazı bozukluklar kanser oluşumuna neden olabilmektedir.

Kanserden Korunma Yolları Nelerdir?

Çağımızın en önemli ve tehlikeli hastalıklarından biri olan kanserden korunmak için öncelikle beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekmektedir. Uzmanlar tek tip beslenmenin yerine çeşitli beslenmeyi önermektedir. Tüketilen sebzelerde ve meyvelerde çeşitlilik olması gerektiği vurgulanmaktadır. Meyve ve sebzelerin mevsimine göre tüketilmesi hormon riskini biraz daha azaltmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken bir olgudur.

Kanseri engellemek için et tüketimini aşırıya kaçırmamak gerekmektedir. Ayrıca balık tüketimine önem verilmelidir. Balık omega3 açısından oldukça zengindir. Bu mineral bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olmaktadır.

Aşırı hareketsizlik ve buna bağlı olarak gelişen aşırı kilolu olma durumu kansere davetiye çıkaran başka bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Her gün yaklaşık olarak 30 dakika yürümek ya da basit egzersizler yapmak kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.

Son olarak kanseri önlemek için stresi hayatınızdan uzaklaştırmanız gerekmektedir. Stres nedeniyle vücutta salgılanan hormonlar bağışıklığın güçsüzleşmesine neden olmaktadır. Bu durum kansere yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Kanser hücreleri stresli bir vücutta kolay çoğalma ve büyüme şansı elde ederler. Bu nedenle mutlu olmaya ve stresten uzak kalmaya gayret ediniz.

Kanseri Engelleyen Yiyecekler Nelerdir?

Bu hastalığı engellemek için sağlıklı ve düzenli beslenmenin önemini vurgulamıştık. Sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gereken bazı besinler şu şekildedir:

Sarımsak: Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen bu besin içerisinde bulunan selenyum ve antioksidan özellikler sayesinde oldukça sağlıklı olarak nitelendirilmektedir.

Kırmızı Meyveler: Ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyveler yüksek oranda antioksidan barındırdığı için vücudu toksin maddelerden arındırır ve böylece kanser riskinin oluşmasını azaltır.

Brokoli, Karnabahar ve Lahana: Bu sebzelerin içerisinde bulunan anti-kanserojen maddeler kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.

Bu sebzelerin yanında aynı zamanda zerdeçal, ışgın otu, keten tohumu, kırmızı turp, elma ve ceviz gibi besinler içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.

Kanserin Erken Teşhis Edilmesi Mümkün mü?

Gelişen teknoloji sayesinde kanseri erken teşhis eden cihazlar geliştirilmektedir. Bu cihazların yan sıra her kanser türünün farklı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler ihmal edilmemelidir. Meme kanseri ve rahim kanseri için belli taramaların aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bunların yanı sıra aralıklı olarak sağlık kontrolleri yaptırınız. Kansere neden olan şeylerden sağlıklı alışkanlıklar ile korunabileceğini unutmayınız.

Paylaş Tweetle Gönder Pinle
İsim veya Nick: Yorum ve Görüşleriniz: Puan Ver:
Yorumlar ( 0 yorum )
Henüz yorum yapılmamış! İlk siz yorum yazın...
Önerilen Yazılar
Meyan Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Tarifi

Meyan Şerbeti Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Tarifi

Meyan şerbeti; Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzeti olarak nitelendirebileceğimiz ve faydaları, lezzeti sayesinde sıkça tüketilen lezzetli bir içecek şeklinde ifade edebileceğimiz karışımdır...

Ihlamurun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Ihlamurun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Ihlamur; vitamin ve mineral açısından oldukça zengin içeriğe sahip, hem bademciklerin hem de sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olan, genel olarak tüketimi çay şeklinde olan doğal bir bitkidir...

Erkek Korse Atlet ile İncelme

Erkek Korse Atlet ile İncelme

Erkek korse atlet, kumaş özelliği sayesinde vücudu sıkılaştırırken aynı zamanda incelme sağlar ve zayıflamaya yardımcı etkiler meydana getirir...

İştah Kesen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

İştah Kesen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

Birçok kişinin yaşadığı iştah kontrolü problemi genel olarak fazla kiloların ana sebebidir...

Diyette Çay İçilir mi? Su Yerine Geçer mi?

Diyette Çay İçilir mi? Su Yerine Geçer mi?

Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz çay, şekersiz bir şekilde tüketildiği zaman kalori değeri 1 bardak için 2 kcal olarak nitelendirilmektedir...

Yeşil Erik Faydası ve Kalorisi Nedir?

Yeşil Erik Faydası ve Kalorisi Nedir?

Yeşil erik; yaz mevsiminin vazgeçilmezi olarak tanımlayabileceğimiz, içerisinde bulunan asitler, bileşenler, vitaminler ve mineraller sayesinde pek çok sağlıklı etkisi bulunan bir meyvedir...

Afrika Sardunyası Fiyatı ve Faydaları Nedir? Nerede Satılır?

Afrika Sardunyası Fiyatı ve Faydaları Nedir? Nerede Satılır?

Bilimsel adı, pelargonium sidoides, İngilizce'si ise umckaloabo olan Afrika sardunyası, Güney Afrika kökenli şifası dilden dile dolaşan bir bitkidir...

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Diyet Yaparken Yapılan Hatalar

Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Diyet Yaparken Yapılan Hatalar

Diyet yaparken yapılan hatalar, uzun uğraşlar sonucunda istenilen kiloyu verememek ve ideal ölçülere kavuşamamak gibi sonuçlara yol açmaktadır...

Çam Fıstığının Yararları Nelerdir? Zararları Var mı? Fiyatı Ne Kadar?

Çam Fıstığının Yararları Nelerdir? Zararları Var mı? Fiyatı Ne Kadar?

Çam fıstığı; çam ağaçlarındaki tohumlardır...

Öksürüğü Geçiren Şeyler Nelerdir? Kuru ve Geçmeyen Öksürüğü Ne Keser?

Öksürüğü Geçiren Şeyler Nelerdir? Kuru ve Geçmeyen Öksürüğü Ne Keser?

Daha çok havaların soğuması ile meydana gelen öksürük; akciğer fonksiyonlarının korunması ve solunum yolundaki yabancı, zararlı maddelerin, mukusun atılmasını sağlayan bir savunma mekanizmasıdır...