Kas yapmak için; günlük protein alımını arttırmak gerekirsen aynı zamanda spor yapmalı ve vücuttaki yağ oranının düşürülmesi gerekmektedir.
Kas Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Protein sporcular için çok önemli bir besindir. Vücuttaki her enzim ve hormon bu mineral yardımıyla olur. Kas ve dokulardaki hasarlar bunun yardımıyla düzelir, ekstra yeni kaslar bu mineralle oluşur. Bu sebeple bir sporcu için ekstra bir ihtiyaçtır. Günlük ne kadar alınması gerektiği hakkında iyi bir bilgi sahibi olmak gereklidir. Normalde her insanın günlük alması gereken bir miktar vardır ama konu spor yapan kas yapan bir insan olduğunda bu durum çok daha üst seviyelerde önem taşımaktadır.
Kas yapmak için kesinlikle protein alımının artması ve yağlı, şekerli yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Günlük alınması gereken miktar yaşa ve yapılan aktiviteye göre değişiklik gösterir. Mesela ağır çalışan bir işçinin alması gereken protein miktarı ile antrenman yapan birinin alması gereken miktar farklıdır.
Günde Ne Kadar Protein Alınmalı?
Aynı antrenmanı yapan kişi üstüne kas yapmak için ilaç ta kullanıyorsa bu kişinin alması gereken protein miktarı farklıdır. Bu noktada normal bir insanla spor yapan bir insan arasında fark olduğu belirlendiğine göre; fazla alımı zarar verir mi sorusu gündeme gelmektedir. Elbette verir, aşırı alımı vücuttaki dengeyi bozar, böbreklere giden kan akışını hızlandırır. Yapılan araştırmalar sonucunda spor yapan bir kişinin kilosu başına 1.8 gr yapmayan bir kişinin ise kilosu başına 1 gr bu mineralin alımı sınırının aşılmaması gerekir. Aşırı alındığında özellikle böbreklerdeki dengenin bozulması tehlike yaratır. Bu fonksiyonları bozmamak adına doktor kontrolünde alınacak olan miktar en doğru adım olacaktır.
Protein Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Protein alımı ile birlikte spor, kas yapımı ya da tüketim bir takıntı haline dönüştürülmemelidir. Eğer hareketsiz bir yaşam tarzı adayı ise bu besinin alımı da bununla birlikte aza indirgenmelidir. Sporcuların ise yaptıkları aktiviteye göre alması gereken miktarlar vardır ve bu ölçüleri uyulmak zorunludur. Vücut dengesi sebebi ile az ya da çok protein alımı profesyonel bir sporcu için çok büyük önem taşır.
Bu mineraller vücudun temel maddeleridir. Vücudun toplam proteinin yarısı kaslarda diğer yarısı da kemiklerde, saçlarda, kanda, beyinde ve tırnaklar olarak dağılmıştır. Süt, yumurta, et, balık, mercimek, fasulye, fındık, fıstık, badem, ceviz, baklagillerde bulunur. Vücuda katkıları kasların gelişmesinde ve korunmasında etkilidir, hücrelerin sağlıklı ve kaliteli olmasını sağlar, hormon sistemlerinin üretilmesine yardımcı olur, kemiklerin kuvvetlenmesinde etkilidir, bağışıklık sisteminde yardımcıdır. Eksik alınması durumunda kaslarda kuvvetsizlik, vücut direncinde azalma olur, çabuk hastalanma olabilir, saçlar dökülür, uyuşmalar olur, vücutta dengesizlikler oluşur. Bunun dışında gereğinden fazla alınan durumlarda ortaya çıkan yan etkiler olarak gut hastalığı, kolesterol sorunu, fazla kilo ve vücutta asit miktarı yükselişi sorunları yaşanır.
Proteinin Faydaları ve Etkileri Nelerdir?
Protein, hücre büyümesi ve gelişmesi için önemlidir. Günlük alınması gereken miktar yapılan sporla birlikte değişiklik gösteren miktarlar içerir. Bilinen en kaliteli protein yumurtadır. Yiyeceklerden alınanların dışında takviye olarak protein tozları da özellikle kas yapan kişilerce kullanılır.
Bir sporcu spor yapmayan ya da hareketsiz bir yaşam tarzını benimsemiş kişilere göre çok daha farklı bir protein alımına ihtiyaçları vardır. Özellikle yapılan spor kaslara yönelikse önemi çoktur. Yüzme, vücut geliştirme, halter, ağırlık, boks gibi kasların çok fazla çalıştığı sporlarda bu mineralin alımı ve ihtiyacı çok fazladır. Protein yönünden eksik beslenme kişideki bağışıklık sisteminin çökmesinde etkendir, yaşlılık sürecinde hızlanma gerçekleşir ve kas kaybının azalması durumu başlar.