Dağda, çayırda ve tarlalarda kendiliğinden yetişen yemlik otu; İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz Bölgeleri'nde yetişen ve farklı iklimlere uyum sağlayabilen bir bitki çeşididir. Sarı rengi ile bilinen bu ot aynı zamanda pembe ve mor çiçeklere de sahip olabilmektedir.
Yemlik Otunun Faydaları Nelerdir?
Kökünden çiçeğine kadar her yeri değerlendirilen ve tüketilebilen yemlik otu, içerisinde bol miktarda demir bulunduran ve kansızlık problemleri için şifalı olan bir bitkidir. Genel anlamda yemlik otunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- A, B6, B2 ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu etki meydana getirir.
- İçerisinde yer alan A vitamini sayesinde göz sağlığını korumaktadır. Gece körlüğü gibi hastalıkların üstesinden gelmektedir.
- Taze bir şekilde tüketildiği zaman sindirim sisteminin dengelenmesine ve düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır. İştah açısı özleliği de meydana getirerek kilo alma konusunda sorun yaşayan kişiler için etkili olmaktadır.
- İçeriğindeki kalsiyum ve A vitamini sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.
- B vitaminleri açısından zengin olan yemlik bitkisi, saç ve tırnak sağlığını korumaktadır. Ayrıca vitamin eksikliği nedeniyle saç ve tırnak problemi yaşyan kişiler için de etkilidir. -Yemlik otu saça faydalarına baktığımızda dökülmesini engellediğini görmekteyiz. Ayrıca tırnakların da çabuk kırılmasını önlemektedir.
- Açık yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
- Düzenli bir şekilde tüketildiği zaman cilt sağlığının korunmasına ve cildin daha pürüzsüz, canlı durmasını sağlar. Ayrıca sivilce ve yara izlerinin giderilmesi için de etkilidir.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Tansiyonu düzenleyen bu bitki aynı zamanda yüksek tansiyonun dengelenmesine ve düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
- vücudun enerji seviyesini yükselten yemlik otu kilo aldırmamaktadır. Yoğurt ile birlikte tüketildiği zaman midede asit dengesi sağlamaktadır.
Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan yemlik otu yemeği yapılan ve farklı pek çok çekilde kullanılabilen bir bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yemlik otunun diğer adına baktığımızda dede sakalı otu olarak da bilindiğini görmekteyiz.
Yemlik Otu Nerede Yetişir?
Çok eski zamanlardan bu yana tüketilen ve faydaları sayesinde foralarda kendine yer bulan yemlik otu, genellikle nisan ve mayıs aylarında yetişmektedir. Bu aylarda pek çok yerde bulabilirsiniz. 3 tane yemlik otu çeşitleri bulunmaktadır. Dağ yemliği, çayır yemliği ve tarla yemliğidir. Bu isimleri yetiştikleri yere göre almaktadır. Çayır yemliği sulak yerlerde yetişmektedir. Tadı ise oldukça lezzetlidir. Tarla yemliği, ekilip biçilen tarlalarda yetişmektedir. Dağ yemliği ise dağlarda yetişir ve asıl şifalı olan türünün bu olduğu belirtilmektedir.
Yemlik Otu Nasıl Tüketilir?
Oldukça faydalı olan yemlik otunu tüketmeden önce güzelce yıkamanız gerekmektedir. Yemlik otu salatası yapabilir ya da yemeğini hazırlayabilirsiniz. Temizlemiş olduğunuz otu taze bir şekilde tüketmek için en iyi salata yapmaktır. Eğer ki pişirmek istiyorsanız kavurabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu bitkisi böreklere harç olarak koyabilir ya da pilavlara ekleyebilirsiniz. Cilt sağlığı için ise yemlik otu sütünü kullanabilirsiniz. Otun tamamının içerisine yer alan sütü cildinize sürebilirsiniz. Fakat cildiniz hassas ve alerjikse kullanım öncesinde mutlaka doktora danışmalısınız.
Yemlik Otunun Zararları Nelerdir?
Bilinen ciddi bir yan etkisi olmayan yemlik otunun zararları tüketirken kullanılan ölçü ile alakalı olarak gelişebilmektedir. Aşırı tüketilmesi sindirim sistemini ve tansiyonu etkileyebilir. Bununla birlikte hamile kadınlar ve kronik hastalar tüketirken doktora danışmalı ve doktor onayına göre tüketmelidir. Her ne kadar faydalı bir bitki olsa da kullanılan bir ilaçla etkileşime girebilir. Bundan dolayı özel durumda olan kişiler doktora danışmadan tüketmemelidir.