İğde; azot depolama özelliği bulunan, Türkiye'de daha çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen ve pek çok faydası bulunan bir meyvedir.
İğdenin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Antioksidan açısından zengin olan iğde, tam bir şifa deposu olarak nitelendirilmektedir. Hem taze hem de kurutularak tüketilebilmektedir. Vücuttaki toksin maddelerin temizlenmesini sağlayan iğde, aynı zamanda kötü kolesterolün giderilmesine de etki sağlamaktadır. Kasım, aralık aylarında toplanan iğde ufak ve çekirdekli bir meyvedir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır.
Zihin yorgunluğuna iyi gelen iğde, vücudun dinç kalmasını sağlamaktadır. Vücudumuzun enerjisini koruyabilmesi için öncelikle gerekli vitamin ve mineral desteğinin sağlanması gerekmektedir. İğde yiyerek bunun bir kısmını sağlamanız mümkündür. Sindirim sistemi problemlerinin giderilmesi konusunda iğde oldukça etkilidir. Mide ve bağırsak için adeta bir detoks etkisi meydana getirmektedir. Yemekten sonra meydana gelen hazımsızlık gibi problemlerin iyileştirilmesi için yararlı olmaktadır. Yüksek oranda C, E ve E vitamini içermektedir. Bu vitaminleri sayesinde sağlık için pek çok faydalı etki meydana getirmektedir. Bunların başında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gelmektedir.
Bağırsak problemlerinin iyileştirilmesini sağlayan iğde özellikle ishal problemlerinin giderilmesi için yararlıdır. Böbrek hastalıkların iyi gelen bu meyve bol miktarda tüketilmelidir. Çay şeklinde tüketilirse böbrek taşının düşürülmesi için etkili olmaktadır. Kuru iğde ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen çayı öksürük gibi problemlerin giderilmesi için faydalıdır.
İğdenin Zararları Var mı? Yan Etkileri Nelerdir?
Vücut direncinin artmasına yardımcı olan aynı zamanda idrar problemlerini gidermektedir. Tek yönlü pek çok faydası bulunan iğdenin yan etkileri genel olarak aşırı tüketildiği zaman ortaya çıkmaktadır. Eğer ki gereğinden fazla tüketirseniz kabızlık meydana getirebilmektedir. Çünkü iğde susuz bir meyvedir. Susuz meyve olması aşırı tüketildiği zaman ağız kuruluğunun oluşmasına sebebiyet vermektedir. 100 gram iğdenin içerisinde yaklaşık olarak 20 gram şeker bulunmaktadır. Bu oran şeker hastaları için problem olabilir. Bu nedenle tüketim sırasında dikkatli olunması gerekir.
İğdenin Kabuğu Yenir mi? Nasıl Tüketilir?
Genel olarak iğdenin iç kısmındaki etli kısmın tüketilmesi gerekmektedir. Tüketim sırasında dışarısında yer alan kabuğunun soyulması gerekir. Meyve olarak kabuğunu soyup direkt tüketebileceğiniz gibi aynı zamanda yapraklarının kaynatılması ve demlenmesi ile çay şeklinde tüketimi sağlanabilir. İğdenin içeriğinde yer alan yararlı bileşenler macun yapılıp kullanıldığında cilt sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini sağlama konusunda etkilidir. Kaynatıldığı zaman su gargarası şeklinde tüketilirse yaraların iyileştirilmesi ve ağız sağlığının iyileştirilmesi, korunması konusunda etkili olmaktadır.
İğde Yemek Kilo Yapar mı?
İçeriğinde omega 7 yağ asidi bulunan iğde kilo verme konusunda etkilidir. Özellikle karın bölgesindeki yağların erimesi ve vücuttan atılması için faydalıdır. Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Bu etkileri sayesinde diyet yaparken belli oranlarda tüketimi sağlanabilir. Hem sağlık hem de sağlıklı zayıflama için tüketilebilecek bir meyvedir.