Monkey B virüsü; makak maymunlarında bulunan enzootik alfaherpes virüsünden kaynaklanan, ilk olarak 1931 yılında tespit edilen, insanlarda patojenite sergileyen bir enfeksiyon çeşididir. Monkey B virüsü belirtileri hakkında bilgi almak ve bulaşıcı mı öğrenmek için yazımızı okumaya devam ediniz.
Monkey B Virüsü Nedir?
Hastalarda beyin iltihabına yol açabilen monkey B virüsü, bulaşıcı özelliklere sahip olan ve insan yaşamını ciddi anlamda tehdit eden bir enfeksiyondur. Nörolojik semptomlar gösteren bu virüs, aynı zamanda ateş de meydana getirir. Görülen vakaların yaklaşık olarak %50'si ölümle sonuçlanmıştır. 1932 yılında belgelenmiş olarak virüsün ilk vakası görülmüştür. O günden bu güne 50 tane belgelenmiş insan enfeksiyonu vakası bulunmaktadır.
Monkey B Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Genel anlamda monkey b virüsü belirtileri 1 ay öncesinde kadar herhangi bir semptom meydana getirmemektedir. Monkey B virüsü belirtilerine baktığımızda;
- Mide bulantısı oluşabilir.
- Kusma söz konusu olabilir.
- Yüksek ateşlenme meydana gelir.
- Yorgunluk söz konusu olur.
- Kas ağrısı oluşur ve kişi kendini güçsüz hisseder.
yukarıda bahsetmiş olduğumuz belirtilerin haricinde aynı zamanda nörolojik birtakım semptomlar da kendini gösterir. Hayatını kaybeden kişilerde bu belirtiler meydana gelmiştir.
Monkey B Virüsü Tanısı ve Tedavisi
Belirtilerin görüldüğü kişilere birtakım testler yapılmaktadır. Hastalığın tanımlanması ve monkey b virüsü teşhisi için omurilik sıvısı, kan ve burun sürüntüsü, plazma gibi birçok örnek toplanır. RT-PCR testleri sonrasında virüsün varlığı duruunda teşhis konulmaktadır. Monkey b virüsü tedavisi ise semptomların giderilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönündedir.
Monkey B Virüsü Nasıl Bulaşır?
Birçok kişi monkey b virüsü bulaşıcı mı diye merak etmektedir. Oldukça tehlikeli olan ve yüksek oranda ölüm riski barındıran monkey b virüsü enfekte olmuş birisi ile direkt temas sonrasında bir başkasına da bulaşabilmektedir. Monkey b virüsü Türkiye'de şu an görülmemekle birlikte tehlike arz etmektedir.