Vitamin; gıdalarla ya da ilaçlar yoluyla insan bünyesine alınan, yaşamın devam edebilmesi için gerekli olan besinlerdir.
Hangi Vitamin Neye İyi Gelir? Ne İşe Yarar?
Vücudun sağlıklı olması için ihtiyaç duyulan vitaminler, aynı zamanda bağışıklığın güçlenmesine de destek verir. A vitamini antioksidan vazifesi görerek, vücudu hastalıkları karşı korumaktadır. Yaşlanmayı geciktirerek, yağ depolanmasını kolaylaştırmaktadır. Hücre yenilenmesini sağlamakta ve vücut direncini artırmaktadır. B2 vitamini vücudun asit dengesini korumaktadır. Solunum ve sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. B12 vitamini sinir sistemini güçlendirerek, hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır. E vitamini de bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. K vitamini kemiklerin güçlenmesinde, hücrelerin yenilenmesinde oldukça etkilidir.
Hangi Vitamin Hangi Besinde Bulunur?
- Vitaminlerden biri olan A vitamini; havuç, domates, bitkisel yağlar, lahana, yeşil sebzeler, bal ve tahıllarda bolca mevcuttur.
- B2 vitamini; peynir, süt, yoğurt, mısır, yumurta, yeşil sebzeler ve kurubaklagillerde fazlaca bulunmaktadır.
- B12 vitamini; Süt, peynir, balık, et ve et ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Bu besinleri bolca tüketmek çok önemlidir.
- C vitamini; domates, kırmızı lahana, yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, yeşil biber ve maydonoz gibi sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.
- E vitamini; Ceviz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, ay çekirdeği ve tahıllarda bol miktarda mevcuttur.
- K vitamini; patates, yumurta sarısı, lahana, fasulye, brokoli, bezelye, yeşil çay, brüksel lahanası, yoğurt gibi besinlerde bolca bulunmaktadır.
Hangi Vitaminler Boy Uzatır, Kilo Aldırır?
Vitaminler kilo alma ve boy uzaması konusunda oldukça önemlidir. Kilo alma konusunda etkili olan vitaminlerden bir tanesi B grubu vitaminleridir. Bu vitaminler suda çözüldükleri için vücutta depolanmaz ve yağ yapmaz. Sadece iştah açıcı özellikler sunarlar. C vitamini kilo almaya destek olmaktadır. Demir kilo alımında oldukça önemlidir. Zayıf bireylerin hemen hepsine demir eksikliği gözlemlenmektedir. Boy uzatmaya yardımcı vitaminler ise D vitamini, B1 ve B2 vitaminleri, C vitamini ve Kalsiyumdur. Bu vitaminler kemik sağlığını iyileştirir ve güçlendirir. Boyun uzaması konusunda kemik sağlığının önemi bulunmaktadır. Kemik gelişiminin desteklenmesi için bu vitaminlerin doğal besinlerden alınması gerekmektedir.
Vitaminin Faydaları Nelerdir? Fazlası Zararlı mıdır?
Vitaminler insanların hayatlarını sürdürebilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Deri, göz sağlığı ve kemiklerin sağlıklı gelişimi için A vitamini oldukça önemlidir. Sinir ve kasların gelişebilmesi için vücuttaki B vitamini oranı ideal olmalıdır. Diş ve diş eti sorunlarının önüne geçebilmek ve sağlıklı bir diş yapısına sahip olabilmek için içeriğinde C vitamini bulunan besinler tüketilmelidir. Vücudun sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve büyüyebilmesi için özellikle çocuklarda E vitamini oldukça önemli bir yere sahiptir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan K vitamini de, yaralanma gibi durumlarda kan kaybından hayatın sonlanması gibi durumların önüne geçebilmek için hayati önem taşımaktadır. Uzmanlar bünyede bu vitaminlerin normalin üzerinde bulunmasının belli başlı hastalıklara sebep olacağı konusunda uyarmaktadır.
Vitamin Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Vitamin eksikliği; vücudun işleyişinin bozulmaması için ihtiyaç duyduğu vitaminlerin karşılanamaması durumudur. A vitaminin eksikliği sonucunda kişilerin görme sorunları açığa çıkmaktadır. Fiziksel olarak yorgunluk ve halsizlik belirtileri taşıyan kişilerin B1 vitaminin eksik olma ihtimali yüksektir. Zihinsel yorgunluk, uyku hali gibi belirtiler de B12 vitamininin eksik olduğunun habercisidir. D vitamini kemiklerin gelişimi için oldukça önemlidir. Kemik ağrıları, kemiklerdeki hassasiyet gibi durumlar D vitaminin eksik olmasından kaynaklanmaktadır. Diş etinde ve burunda meydana gelen kanamalarda da K vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. "Hangi vitamin ne işe yarar?" sorusunun cevabı bilindiği takdirde doğru beslenerek vitamin eksikliğinin önüne geçmek de mümkündür.