Bilimsel açıdan nükleer enerji, uranyumun nötron ile etkileşimden elde edilen enerjiye verilen isimdir.
Nükleer Enerji Nedir, Ne Demek?
Atom üzerinde yapılan araştırmalar, maddenin bu küçük yapıtaşlarının muhteşem bir enerji kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Atom çekirdekleri parçalandığı anda ortaya çok güçlü bir enerji çıkarken bu enerji birçok farklı sektörde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Nükleer enerji birçok alanda kullanılabilir fakat kontrolü güçtür ve canlı yaşamı için tehlike meydana getirebilir.
Atomun parçalanması için özel ortamlarda nötronlar ile etkileşime sokulması gerekir. Bu işlem nötron bombardımanı olarak isimlendirilirken gerçekleşen etkileşim fisyon olarak adlandırılır. Bu etkileşimin gerçekleşmesinin ardından bir enerji açığa çıkar ve bu enerji nükleer enerji olarak isimlendirilir. Bu tepkimenin ardından enerjinin yanında yeni nötronlar da ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu nötronlar tekrar tepkimeye sokularak zincirleme bir tepkime sağlanabilir. Bu zincirleme tepkime de füzyon olarak isimlendirilmektedir.
Nükleer Santral Nedir? Ne İşe Yarar?
İnsanlar, günlük yaşantılarına devam etmek için elektriğe ihtiyaç duyarlar. Teknolojinin gelişmesi ve etrafımızda elektronik cihazların artması ile birlikte bu ihtiyaç maksimum seviyelere çıkmıştır. Normal şartlarda elektriğin üretilmesi için fosil yakıtlar sınıfında yer alan kömür ya da petrol gibi ürünler kullanılır. Ancak nükleer santral olarak isimlendirilen elektrik üretim merkezlerinde bu maddelerin yerine uranyum kullanılarak enerji üretilmektedir. Enerjinin ortaya çıkması için gerçekleşen tepkimelerin tamamının belirli bir düzen içerisinde gerçekleştiği ve bunun yanında enerjinin yüksek miktarda üretildiği işletmeler de nükleer santral olarak isimlendirilmektedir.
Nükleer Santral Nasıl Çalışır?
Sistemin çalışması için ilk olarak düzenli bir biçimde uranyuma ihtiyaç duyulmaktadır. Ana madde olarak kullanılan uranyum, parçalanarak enerjinin üretimi sağlanır. Bu aşamada ortaya çıkan yüksek enerjinin su buharını çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtması sağlanmaktadır. Oluşan bu yüksek sıcaklıktaki su buharı türbinlere iletilir. Türbinlerde yer alan türbin şaftının dönmesi bu şekilde sağlanırken bu durum elektriğin üretilmesi anlamına gelmektedir. Bu üretimde kullanılan malzemeler tekrar kullanılarak enerji üretilebildiğinden düşük maliyet ile yüksek seviyede enerji üretilebilir. Genel olarak nükleer enerjinin kurulma amacı budur. Ancak belirli şartların sağlanması ve insanların bu tepkimelerin etkilerini en düşük seviyede yaşaması gerekmektedir.
Nükleer Enerji Zararları Nelerdir?
Nükleer santrallerde kullanılan uranyum, çok ciddi biçimde radyoaktif kirliliğe sebep olmaktadır. Eğer doğru bir şekilde gerçekleşmezse bu işlemler 1986 senesinde gerçekleşen Çernobil faciası gibi büyük felaketlere sebebiyet verebilir. Eğer bu radyoaktif kirlilik doğaya karışmaya başlarsa insan vücudu bundan çok olumsuz biçimde etkilenir.
Radyoaktif kirliliğin yaşanması durumunda insanlarda çok ciddi miktarda kanser riski meydana gelir. Dünya üzerinde kanser, insanların en fazla ölümüne sebep olan hastalıklardan birisi olduğundan çok ciddi bir sorundur. Ayrıca ortaya çıkan radyasyon da insanların genetik yapıları bozarak birkaç gölek sonrasındaki doğumlarda dahi sakat çocukların doğmasına sebep olabilmektedir. Nükleer santrallerin kusursuz bir biçimde kurulması ve etrafa hiçbir zarar vermeden işletilmesi günümüzde mümkün değildir ve bu sebeple de insanların bu adımlara karşı durması çok büyük önem taşır.